Linkovi

Negroponte izjavio da će zatražiti od kineskih vlasti podršku za nove sankcije UN Iranu


Visoki američki diplomata izjavio je da će u toku ove nedelje zatražiti od kineskih vlasti podršku za nove sankcije Ujedinjenih nacija Iranu. U međuvremenu, Iran je uputio svog izaslanika u Peking, najverovatnije sa namerom da to spreči.

Zamenik američkog državnog sekretara Džon Negroponte će se ove nedelje sastati sa kineskim zvaničnicima od kojih će, kko je izjavio u obraćanju novinarima danas u Pekingu, tražiti podršku za nove sankcije Iranu.

Međutim, Negroponte će imati i konkurenciju. Glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja, Said Džalili, je danas doputovao u Peking kako bi kineskim vlastima predočio iransko viđenje situacije.

Negroponte je priznao da se u nedavnim izveštajima američkih obaveštajnih službi ocenjuje da je Iran obustavio nuklearni program, ali je dodao da je moguće da on bude obnovljen. U svakom slučaju, navodi Negroponte, u Iranu se i dalje proizvode nuklearni materijal i projektili koji bi jednog dana mogli da se iskoriste za nuklearno oružje.

«Smatramo da je bitno da se donese dodatna rezolucija Saveta bezbednosti zbog toga što Iran ne poštuje one koje su na snazi. To će nam biti glavni argument,» rekao je Negroponte.

Iran je odbio zahteve da prekine sa programom obogaćivanja uranijuma uprkos dugotrajnim pregovorima sa Evropskom Unijom, usvajanju dve rezolucije Ujedinjenih Nacija u kojima se taj program osuđuje, i ekonomskim sankcijama.

Zvanični Teheran smatra da je pravo Irana da proizvodi nuklearnu energiju u mirnodopske svrhe i insistira da nema nikakve planove za proizvodnju nuklearnog oružja, kako tvrde zapadne sile.

Izaslanici 5 zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačka trebalo bi da se sastanu u Berlinu iduće nedelje, gde će raspravljati o mogućem uvođenju dodatnih sankcija Iranu.

SAD se zalažu za uvođenje treće runde strožijih sankcija, ali Kina i Rusija koje imaju pravo veta u Savetu bezbednosti, još uvek nisu dale podršku tom predlogu.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine, Džijang Ju, je ponovila stav Pekinga. Džijang navodi da se Kina nada da će se Iran povinovati rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija, da će nastaviti sa fleksibilnim stavom, kao i da će sarađivati sa međunarodnom zajednicom.

Negroponte učestvuje na polugodišnjm sastancima sa kineskim zvaničnicima na kojima će razgovarati o širokom spektru međunarodnih pitanja, među kojima je i referendum na Tajvanu planiran za mart, kojim ta zemlja zahteva članstvo u Ujedinjenim Nacijama. Kina i SAD se protive toj ideju iz bojazni da bi to podstaklo tenzije u regionu.

XS
SM
MD
LG