Linkovi

Ljubitelji elektronike na tradicionalnom sajamu potrošačke elektronike


Ljubitelji elektronike su ove sedmice pohitali u Las Vegas na tradicionalni sajam potrošačke elektronike. Najpopularniji uređaji ove godine nisu samo manji i lakši, već imaju mnogo veći kapacitet i mogućnosti.

Sajam elektronike u Las Vegasu je najveća svetska smotra te vrste. Ove godine, više od 2700 izlagača prikazalo je svoje najnovije modele. Među najinteresantinijim su Ševroletov Tahoe sa nadimkom "Boss" – kome nije potreban vozač i umetnička dela koja se daju transformisati u TV prijemnike sa velikim ektranima. Za one koji preferiraju manje, ručne aparate – tu je mobilni telefon sa ugrađenim filmskim projektorom.

Ipak, nijedan od predstavljenih proizvoda još nije etiketiran imperativom kupovine, a urednica onlajn magazina CNET.com Molly Wood kaže da su trend aparati sa većim mogućnostima.

"Ove godine vidimo stvarnu konvergenciju. Proizvođači aparata pokušavaju da objedine funkcije tako da je MP3 plajer istovremeno i navigacioni GPS uređaj, a telefon istovremeno i komjuter. Što se tiče TV prijemnika – oni imaju ugrađene digitalne video rikordere i pristup internetu."

Novi uređaji moraju da zadovolje dva kvaliteta – veliku funkcionalnost i što manje dimenzije.

"Uređaji su definitivno manji. TV prijemnici su prenosiviji. U nekoliko godina TV prijemnici su hit ovog sajma – i ove godine videli smo velike prijemnike sa ekranima od 380 centimetara, ali i TV prijemnike koji su ugrađeni u mobilne telefone i ultra tanke displeje sa OLE diodama."

Ultra tanki je opis za 3 milimetra. Predstavnik korporacije Sony, Randy Waynick, kaže da su novi uređaji debljine tri naslagane kreditne kartice. Po njegovim riječima, to će da promijeni TV industriju – aparati će biti tanji, lakši i sa boljim performansama. Biće to posve novo video okruženje , kaže Rendi Vajnik. Oni koji se odluče da potroše na nove TV prijemnike, možda će poželjeti da ih kupe u paketu sa novim video kamerama, visoke rezolucije. Džejk Hjor, iz Panasonika objašnjava:

"Masa kamere je samo 400 grama, a veličina se ne razlikuje mnogo od Iphone-a"

Za one kojima je sve ovo nedovoljno - Samsung' nudi i elemente mode, u svom Armani modelu.

"Svi su čuli za Armanijeva odijela. U džepu tog odijela ništa nije prirodnije od Armani telefona – malog, tankog, divno dizajniranog.

I na ovogodišnjem sajmu u las Vegasu bilo je za svakog ponešto. Četvorodnevnu manifestaciju vidjelo je više od 140.000 posetilaca.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG