Linkovi

Američka privredna komora saopštila da se SAD nalaze na raskršću


Američka privredna komora, kao najveća asocijacija poslodavaca u svetu, saopštila je da se Sjedinjene Države suočavaju sa ozbiljnim problemima, koji su posledica lošeg obrazovnog sistema, većih troškova zdravstvenog osiguranja i viših cena energenata. Američka privredna komora medjutim ističe da još nije kasno za Amerikance da potvrde primat u globalnoj ekonomiji.

Američka privredna komora saopštila je da se Sjedinjene Države nalaze na raskršću. Predsednik komore, Tom Donahju, ističe da još nije kasno da se situacija promeni, iako su kriza u hipotekarnom sektoru i visoke cene nafte uzdrmali poverenje i kompanija i potrošača.

«Naša ekonomija je otporna, a osnova našeg društva jaka. Medjutim, naša budućnost je nesigurna, zbog nesposobnosti Vašingtona da odgovori na ključne izazove koji podstiču razvoj i prosperitet u 21. veku».

U svom redovnom godišnjem govoru u Vašingtonu, Donahju je pozvao zakonodavce da sprovedu reforme kako bi se poboljšala konkurentnost američkih kompanija.

«Ove godine radićemo na usvajanju posebnih mera u oblasti obrazovanja, trgovine, avijacije, zdravstva, informacione tehnologije, zaštite intelektualne svojine i proširenja viznih programa kako bi rešili problem manjka radne snage».

Iako pojedini analitičari očekuju pad ekonomskog rasta, Donahju veruje da je privreda još u ekspanziji i da se otvaraju nova radna mesta.

«Iako je recesija moguća, smatramo da će naša ekonomija uspjeti da se oporavi u drugom dijelu godine i eventualno izbjegne recesiju»

Donahju najavljujuje blag rast nezaposlenosti, ali i umerenu inflaciju koja bi trebalo da spreči buduće obaranje kamatnih stopa.

XS
SM
MD
LG