Linkovi

Koštunica: Dobro ako Evropska unija odustaje od misije na Kosovu


Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da su argumenti Srbije protiv dolaska Misije EU na Kosovo i Metohiju "neoborivi" i da je zato "dobro ako je EU odustala od najavljene odluke da 28. januara protivpravno pošalje misiju".

"Još sredinom prošle godine je pitanje Misije EU rešeno i skinuto sa dnevnog reda pošto je Savet bezbednosti odbacio šest predloga rezoucije koja bi odobrila dolazak misije za sprovođenje Ahtisarijevog plana. Sada niko nema pravo da misiju koja je odbačena u Savetu bezbednosti UN upućuje na Kosovo i Metohiju", navodi se u izjavi Koštunice.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je važno da EU poštuje međunarodno pravo i parafirane sporazume, jer je Srbija ušla u evropske integracije verujući da je temeljna vrednost na kojoj počiva EU upravo poštovanje prava.

"Odustajanje EU od odluke da 28. januara pošalje misiju za pravljenje lažne države predstavljao bi dobar i važan korak u pravom smeru. Srbija će uvek biti dobar i pouzdan partner u poštovanju međunarodnog prava, kao što nikada neće pristati da se na njenoj teritoriji preko Misije EU pravi lažna država", ocenio je Koštunica.

XS
SM
MD
LG