Linkovi

Američki predsednik Džordž Buš završio turneju po Bliskom istoku


Predsednik Buš završio je svoju bliskoistočnu turneju u pozitivnom duhu, uz pokazanu podršku za izraelsko-palestinski mirovni proces od strane egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka. Predsednik Buš počeo je svoju bliskoistočnu turneju u Izraelu, gde je nastojao da podstakne mirovni proces. o nastojanje završio je u Egiptu, jednoj od jedine dve arapske zemlje koje priznaju državu Izrael. Odnosi izmedju izraelske i egipatske vlade u poslednje vreme su zategnuti. Medjutim, predsednik Mubarak izjavio je da podržava napore Izraela da postigne dogovor o stvaranju palestinske države. Govoreći preko prevodioca, on je pozdravio cilj da se dogovor postigne do kraja ove godine.

«Spremni smo, zajedno sa Sjedinjenim Državama, kvartetom, i svim ostalim regionalnim i medjunarodnim činiocima i stranama, da radimo na postizanju sadržajnog i pravednog mira, kako bi okončali izraelsko-palestinski konflikt i otvorili nove horizonte za Bliski istok».

Tokom zajedničkog obraćanja novinarima o zaključcima njihovih konsultacija u Šarm El Šeiku, predsednik Buš je rekao da veruje da je mir moguć. Ali je upozorio da se to neće dogoditi ukoliko arapski lideri okrenu ledja.

«Optimista sam da dogovor može da bude postignut, a razlog za to je taj što verujem da je izraelsko i palestinsko vodjstvo predano rešenju o dve države. I znam da su susedne zemlje spremne da pomognu».

Predsednik Buš je ponovio da je privržen tom procesu i rekao da ljudi u regionu mogu da budu uvereni da će on ostati angažovan u njemu.

«Ako se pitaju da li ili ne američki predsednik, kada nešto kaže, to zaista i misli. Kada kažem, vraćam se kako bi se angažovao, to zaista i mislim. I kada kažem da sam optimista da možemo da postignemo dogovor, to i mislim».

Poseta predsednika Buša izazvala je neka negodovanja i ljutite uredničke komentare u različitim novinama. Buš je rekao da to predstavlja jasan pokazatelj slobode medija i govora u Egiptu. Ali je naglasio da je potrebno još reformi.

«Nadam se da će egipatska vlada učiniti važne korake i u budućnosti pružiti gradjanima ove ponosne zemlje veću slobodu govora. Mislim da će to voditi ka miru i da će voditi ka pravdi».
Predsednik Buš doputovao je u Egipat iz Saudijske Arabije, gde je izneo zabrinutost saudijskom kralju Abduli povodom uticaja visokih cena nafte na američku ekonomiju. Portparolka Bele Kuće Dejna Perino izjavila je da se predsednik nada da će kao rezultat tih razgovora, članice OPEK-a povećati ponudu nafte svetskom tržištu.

XS
SM
MD
LG