Linkovi

Janez Janša: Podrška skorom potpisivanju SSP Evropske unije sa Srbijom


Danas se novo predsedništvo Unije predstavilo evropskim paramentarcima u Strazburu- tom prilikom je predsedavajući Evropskog saveta, slovenački premijer, Janez Janša, naglasio kako je njegova zemlja sklona potezima koji jasčaju evropske perspektive- što se tumači kao potvrda slovenačke podrške skorom potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Da se pita samo slovenačko predsedništvo EU, ne bi bilo prepreka za potpisivanje Sporazuma o stbilizaciji i pridruživanju Brisela i Beograda- i to nije slučaj samo sa Srbijom. Predsedavajući Saveta ministara EU, slovenački ministar spoljnih poslova, Dimitrij Rupel:

"Još 2003. godine smo u Solunu doneli odluku da Zapadni Balkan ima evropske perspektive, što znači da će zemlje regiona jednoga dana postati članice Unije. To nije isto kao Kavkaz ili Ukraina-situacija je drugačija i zaista je reč o budućim članicama. Sada, tokom našeg predsedništava, cilj nam je da sačinimo mrežu sporazuma sa državama Balkana, da zaključimo posao na Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju izmedju EU i država Zapadnog Balkana".

O tome je danas evropskim parlamentarcima govorio i slovenački premijer, Janez Janša, prenoseći raspoloženje aktuelnog predsedništva Unije da da signale ohrabrenja Srbiji. To nikako ne podrazumjeva drugačija merila za Beograd od onih kakva se primenjuju na ostale države regiona- upozorio je slovenački premijer, ukazujući kako je i za Ljubljanu, kao i za ostatak medjunarodne zajednice, od velike važnosti puna saradnja sa Haškim trubunalom. Medjutim, on insistira i na odnosu i merilima kakva su korištena u slučaju drugih kandidata sa tog područja- misleći, očito na Hrvatsku.

Premije Slovenije je danas, susrećući se i sa predsednikom Evropske komisije, Manuelom Barosom, čuo reči ohrabrenja planu novog predsedavajućeg Unije da u vrhu svoje agende, pored podrške procesu ratifikacije sevropskog sporazuma, ima i stabilnost Zapadnog Balkana i, posebno, rad na zaključenju kosovskog pitanja...Na tim pitanjima , ako i na pitanju imigracija, saradnje i medjukulturnog dijaloga, Slovenija može računati na podršku Evropske komisije , obećao je Baroso.

XS
SM
MD
LG