Linkovi

Samuel Žbogar: Nadam se da će proces priključenja Srbije EU biti ubrzan


Slovenija je preuzela predsjedavanje Evropskom unijom u trenutku kada se u Briselu odvijaju značajni procesi proširenja i reforme evropskih struktura. Ambasador te zemlje u Sjedinjenim Državama Samuel Žbogar, najavio je na pres konferenciji u nacionalnom pres klubu, da će pored nadgledanja sprovođenja tih procesa, za Ljubljanu jedan od glavnih prioriteta biti širenje Unije prema zemljama zapadnog Balkana.

Ubrzanje procesa integracije zapadnog Balkana u Evropsku uniju za Sloveniju je veoma važan prioritet-kazao je ambasador te zemlje u Vašingtonu Samuel Žbogar. On je istakao da Ljubljana želi da osvježi solunsku agendu, kojom je zemljama u regionu obećano članstvo u uniji.

“Želimo da ponovo proučimo smjernice iz Soluna i vidimo da li je moguće ubrzati proces integracije. Naš cilj je da tokom predsjedavanja unijom sve zemlje u regionu, potpišu sporazum o stabilizaciji i asocijaciji, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Takođe ćemo pokušati da dalje ohrabrimo regionalnu saradnju.”

Važno pitanje u narednih šest mjeseci svakako će biti rješavanje statusa Kosova-najavio je slovenački diplomata.

“Svi očekuju deklaraciju o nezavisnosti Kosova koja bi mogla biti usvojena svakog trenutka. Evropska unija kao organizacija ne priznaje nezavisnost pojedine zemlje, već to rade zemlje članice individualno. Ukoliko bude proglašena nezavisnost, mislim da Slovenija neće pokušati da od EU dobije priznanje nezavisnosti, već jedinstvenu reakciju i onda će prepustiti članicama da donesu odgovarajuće odluke.”

Žbogar nije želio da prejudicira odluku Ljubljanje u slučaju proglašenja nezavisnosti, navodeći da će o tome pravovremeno odlučiti parlament. Komentarišući predstojeće predstojeće predsjedničke izbore u Srbiji, slovenački ambasador je prenio očekivanja Brisela da će pobijediti evropske snage.

“Nadamo se da će prevladati evropske snage. Proces priključenja Srbije EU već duže je odlagan i nadamo se da će biti ubrzan. Međutim , da bi se to dogodilo potrebna nam je Srbija koja hoće da postane članica. Vjerujemo da postoji većina za tu opciju. I nadamo se da će to biti pokazano na ovim izborima.”

Sloveniju tokom prvog predsjedništva očekuje i nadgledanje sprovođenja važnih procesa ratifikacije i primjene lisabonskog sporazuma, te jačanje uloge u rješavanju globalnih pitanja - najavio je Žbogar. Takođe je kazao da su se odnosi Brisela i Vašingtona značajno poboljšali u posljednje četiri godine, najavljajući održavanje samita Evropske Unije i Sjedinjenih Država na proljeće u Sloveniji.

XS
SM
MD
LG