Linkovi

Mit Romni pobjednik primarnih izbora Republikanske stranke u Mičigenu


Bivši guverner Masečusetsa, Mit Romni, izvojevao je važnu pobjedu na stranačkim primarnim izborima u Mičigenu, svojoj rodnoj saveznoj državi u kojoj je, svojevremeno, njegov otac bio popularni guverner.

Imajući u vidu činjenicu da su republikanci nakon glasanja u tri države dobili i trećeg pobjednika, trka za stranačkog kandidata na izborima u novembru postaje još neizvjesnija. Posebno ako se ima u vidu da među pobjednicima još nema doskora najpopularnijeg - bivšeg gradonačelnika Njujorka, Rudija Đulijanija.

Nakon pobjede u Mičigenu, vidno emotivni Mit Romni obratio se pristalicama rekavši kako trijumf u rodnoj državi "znači početak povratka, povratka za Ameriku".

Romni je najavio da će njegovom kampanjom i ubuduće dominirati tema ekonomske revitalizacije koju je uspješno promovisao u Mičigenu, obećavši borbu za očuvanje radnih mjesta i ekonomski rast. Kazao je da će svoj tim odvesti u Vašington da popravi "pokvareni sistem vlasti".

Odmah iza Romnija, koga ova pobjeda definitivno ostavlja u trci za nominaciju republikanske stranke, plasirao se Džon Mekejn - senator iz Arizone koji je nakon trijumfa u Nju Hempširu, prema nacionalnim anketama, postao najozbiljniji stranački kandidat.

Priznavši poraz, Mekejn je najavio nastavak borbe i izrazio očekivanje da će pobijediti na narednom glasanju u Južnoj Karolini.

Trećeplasirani je bio bivši guverner Arkanzasa, Majk Hakabi.

Senatorka Hilari Klinton pobijedila je na izborima Demokratske stranke, ali nije imala ozbiljnu konkurenciju pošto su se ključni rivali, Barak Obama i Džon Edvards, povukli nakon što je Demokratska stranka odlučila da suspenduje delegate Mičigena na glavnoj stranačkoj konvenciji.

Mičigen je, prethodno, uprkos protivljenju Demokratskog nacionalnog komiteta, primarne stranačke izbore zakazao ranije.

XS
SM
MD
LG