Linkovi

Predsednik Buš pozvao OPEK da poveća proizvodnju nafte


Predsednik Buš svoju višednevnu Bliskoistočnu turneju završava u sredu, posetom Egiptu. Sjedinjene Države, kako je to večeras saopštila državni sekretar Kondoliza Rajs, žele da arapske zemlje učine više da se obezbedi uspeh izraelsko-arapskog mirovnog procesa. Vašington veruje da bi, sa napretkom tog procesa, arapske zemlje trebalo da pruže ruku Izraelu.

Rajsova nije saopštila nikakve druge detalje, dok je njen saudijski kolega po funkciji, Saud al-Fajsal, rekao je da Kraljevina pozdravlja angažovanje Sjedinjenih Država u bliskoistočnom mirovnom procesu. DOdao je da nastavak izgradnje jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama baca senku na ozbiljnost mirovnih pregovora. Predsjednik Buš je inače danas, drugog dana posjete Kraljevini, zatražio da Saudijci kao daleko najmoćnija država u naftnom izvoznom kartelu OPEK, utiču na cijene nafte jer bi, kako je upozorio, skupa nafta mogla da ima bumerang efekat na države proizvođače.

Predsjednik Buš je inače danas, drugog dana posjete Kraljevini, zatražio da Saudijci kao daleko najmoćnija država u naftnom izvoznom kartelu OPEK, utiču na cijene nafte jer bi, kako je upozorio, skupa nafta mogla da ima bumerang efekat na države proizvođače.

Predsjednik će noć provesti na imanju saudijskog kralja, nedaleko od Rijada, gdje monarh uzgaja trkačke konje. No predsjednika trenutno, kada je u pitanju Saudijska Arabija, interesuje njen uticaj na djelovanje OPEK-a i snadbijevanje svjetskog tržišta naftom. Predsjednik je najavio da će kralja Abdulaha upozoriti na posljedice rasta cijane nafte, koje osjećaju i američki potrošači, ali i američka ekonomija. U razgovoru za američku televiziju ABC predsjednik Buš je rekao da bi i Saudijsci mogli da osjete negativne posljedice.

"Najgora stvar koja može da se dogodi državi proizvođaču nafte je da visoke cijene dovedu do manje potražnje, što može da uspori ekonomski rast", kaže predsjednik. Prvi put je predsjednik od OPEK-a zatražio da proizvodi viiše kako bi se zadovoljilo svjetsko tržište, no saudisjki ministar je – u svom komentaru Bušove inicijative – insistirao da samo tržište može da diktira proizvodnju.

Predjednik je vrlo pažljiv i ne želi da pominje recesiju. Smatra da je ukupna ekonomska situacija i dalje solidna i da je moguće ekonomiju stimulisati kako bi se rast održao i ubuduće.

XS
SM
MD
LG