Linkovi

Konferencija u Madridu za dijalog Zapada i islamskih zemalja


U Madridu je počela značajna konferencija pod nazivom Alijansa civilizacija, čiji cilj je počinjanje dijaloga među različitim kulturama, pre svega između Zapada i islamskih zemalja. Ideja za organizaciju skupa koji se održava pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija potekla je posle terorističkih napada u Španiji, 2004. godine.

Dvodnevnoj konferenciji Alijansa civilizacije prisustvuju brojni političari, novinari, filmski stvaraoci, pisci i predstavnici raznih društvenih organizacija iz 80 država, zajedno sa premijerima Španije i Turske i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, Banom Ki-munom. Ovo je prva konferencija te vrste, a cilj joj je izgradnja mostova između različitih kultura i religija, posebno između zapadnih i islamskih zemalja.

Predsednik ove nove alijanse, bivši portugalski predsednik Žorž Sampaio, ovako je objasnio njen zadatak.

Postoji jedan nov koncept bezbednosti, ne samo u borbi protiv terorizma, već i u borbi protiv mnogih teškoća koje pogađaju čovečanstvo. Kako postupati sa ljudima potpuno isključenim iz društva? Kako postupati sa ljudima koji nemaju više od jednog dolara dnevno? Takav koncept globalne bezbednosti je nešto sa čime moramo da se uhvatimo u koštac, pa ova alijansa mora da na kulturnom planu i na planu razumevanja, odradi svoj posao. To neće rešiti svetske probleme, jer ona nije jedina. Ali mogla bi da bude od pomoći.“

Na ideju o osnivanju Alijanse civilizacija došao je njen domaćin, španski premijer Hoze Luis Rodriges Sapatero, posle terorističkih napada u Madridu, 2004. godine, u kojima je poginula 191 osoba, dok ih je na hiljade ranjeno. Konferencija obuhvata mnoge radionice za izgradnju razumevanja između različitih kultura na nivou zajednica, i to u oblastima kao što su sprečavanje konflikata, odnosi između religija i politika.

Očekuje se da će tokom konferencije biti najavljen niz projekata, posebno onih koji su usmereni ka medijima i omladini.

XS
SM
MD
LG