Linkovi

Kompanija "Apple" predstavila najtanji laptop "Mac Book Air"


Kompjuterska kompanija Epl (Apple) predstavila je nov laptop kompjuter za koji kaže da je najtanji na svetu. Nije čudo što ga je Epl nazvao mekbuk er (MacBook Air), jer er na engleskom znači vazduh.

Novi kompjuter, debljine manje od dva santimetra, prikazao je lično direktor Epla, Stiv Džobs. Mekbuk er ima LED ekran sa ugrađenom internet kamerom i tastaturu normalne veličine, sa svetlećim slovima. Umesto miša ima karakteristično prozorče osetljivo na dodir, koje različito reaguje na dodir jednog, a različito na dodir dva i više prstiju. U stvari, ovo je tehnologija pozajmljena od popularnog Eplovog mobilnog telefona, ajfon, koji nema nikakve dugmiće već samo ekran osetljiv na dodir.

Mekbuk er opremljen je minijaturnim čvrstim diskom od 80 gigabajta, uz mogućnost ugradnje dodatne fleš memorije od 64 gigabajta. Ako to nije dovoljno, Epl nudi dodatni, spoljašnji čvrsti disk, sa bežičnom vezom, zvani tajm kapsul, (Time capsule), iliti vremenska kapsula, za svega sto dolara. Kritičari su odmah primetili da novi laptop nema fajervajer (Firewire) video ulaz i da ima samo mono zvučnik. Inače, da bi sve smestio u ovako malo kućište Epl je naručio od Intela specijalni kor 2 duo (Core 2 Duo) čip.

Stiv Džobs kaže da sa punom baterijom mekbuk er može da radi pet sati. U verziji sa RAM memorijom od 2 gigabajta i procesorom od 1,6 gigaherca, novi laptop će koštati oko 1800 dolara, a na američkom tržištu trebalo bi da se pojavi za manje od mesec dana.

XS
SM
MD
LG