Linkovi

Amfilohijeva kletva za priznanje nezavisnog Kosova


Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije poručio na dočeku pravoslavne nove godine da će bilo koji Crnogorac koji je na vlasti u Crnoj Gori "navući" na sebe prokletstvo ukoliko prizna "lažnu" nezavisnost Kosova.

Amfilohije je rekao da onaj ko bi potpisao "lažnu" nezavisnost Kosova, "navodi na sebe prokletstvo Svetog Petra Cetinjskog i uzima obraz Crnoj Gori".

"To bi bio najsramniji čin u istoriji Crne Gore i time odricanje od zavjeta Svetog Petra, Petra Petrovića Njegoša, Nikole Prvog Petrovića, koji je oslobodio carske Dečane, čijom se krunom i krunisao na Cetinju", naveo je Amfilohije.

Na dočeku pravoslavne nove godine u Podgorici, na nekoliko punktova su se nalazili štandovi na kojima se potpisivala peticija "Kosovo u srcu Srbije", u organizaciji Narodne stranke.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković oštro je kritikovao istup mitropolita Amfilohija, ističući da se direktno umiješao u svjetovne stvari".

On je naveo da o statusu Kosova odlučuju oni koji pregovaraju i međunarodna zajednica, kao i da je Amfilohije tu poruku uputio "na pogrešnu adresu". Odluka Crne Gore ne može spasiti ono što su svojom politikom izgubili oni, koji su bili među sinoćnjim govornicima", rekao je Vuković.

Potpredsjednik Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević rekao je da je ‘’situacija u vezi sa eventualnim priznavanjem statusa Kosova složena i da se moraju slušati poruke od naroda, ali i crkvenih velikodostojnika’’.

Politički analitičar Svetozar Jovićević kazao je da nastup mitropolita Amfilohija ne predstavlja iznenađenje, ističući da nijednoj zemlji ne može dobro donijeti uplitanje crkve u dnevnopolitičke stvari.

XS
SM
MD
LG