Linkovi

Da li bi Zemlja uskoro mogla da ostane bez helijuma?


Naučnici upozoravaju da bi naša planeta uskoro mogla da ostane bez helijuma - veoma važnog industrijskog gasa koji ne može ni da se obnovi niti da se zameni nekim drugim gasom. Helijum je inertan gas, lakši od vazduha, a najpoznatiji je po tome što može da se bez opasnosti koristi u balonima i cepelinima jer nije eksplozivan kao vodonik.

U nauci i tehnologiji ima veoma široku primenu - od medicinskih skenera sa magnetnom rezonansom, preko proizvodnje staklenih optičkih vlakana do kompjuterskih čipova. Međutim, najčešće se koristi kao rashlađivač, jer u tečnom stanju ima temperaturu od 4,2 kelvinova stepena, što je samo četiri stepena toplije od apsolutne nule. Na primer, NASA ga koristi u rezervoarima za gorivo na svojim letelicama tipa šatl.

Posle vodonika, helijum je najrasprostranjeniji element. Na žalostm najviše ga ima na zvezdama. Na zemlji ga ima u vazduhu, ali u vrlo malom procentu - svega pet prema milion delova - dok ga znatno više ima u zemlji, zajedno sa naftom i prirodnim gasom. Ali, kako je znatno lakši od vazduha, sav oslobođeni helijum penje se uvis i nepovratno gubi u svemiru. Helijum je proizvod raspadanja radioaktivnih elemenata u unutrašnjosti zemlje, ali taj proces je toliko spor da nikako ne može da nadoknadi količine koje se troše. Naučnici kažu da ne postoje biosintetičke metode za proizvodnju alternative helijumu pa bi trebalo da povedemo više računa o njegovoj reciklaži.

XS
SM
MD
LG