Linkovi

Bez pompe i glamura, dodjela Zlatnih Globusa 65. put


Šezdesetpeta ceremonija dodjela Zlatnog globusa protekla je bez uobičajenog glamura – štrajk tekstopisaca u industriji zabave sveo je ovogodišnju dodjelu nagrada Asocijacije inostranih novinara na polusatnu press konferenciju na kojoj su saopštena imena dobitnika.

Tragična ljubavna saga iz vremena Drugog svjetskog rata "Pokajanje" dobila je, pored nagrade za najbolje dramsko ostvarenje i Zlatni globus za originalnu muziku – ali su zvijezde filma James McAvoy i Keira Knightley ostali kratkih rukava.

Nagradu za najbolju mušku ulogu u kategoriji drama - dobio je Daniel Day-Lewis, koji je tumačio nemilosrdnog naftaškog tajkuna u filmu "Biće krvi."

Za ulogu žene koja pati od Alchajmerove bolseti, u drami "Away From Her" nagrađena je Džuli Kristi.

Adaptacija brodvejskog hita "Sweeney Todd" proglašena je za najbolji film u kategoriji komedije ili mjuzikla – a za glavnu ulogu, osvetoljubivog berberina koji ubija mušterije, nagradu je dobio Džoni Dep.

U istoj kategoriji – nagrađena je Marion Kotillard, zua interpetaciju francuscke pjevačice Edit Pjaf u filmu ''La Vie En Rose." za sporednu ulogu nagrađena je Cate Blanchett – tumačila je Boba Dilana u filmu "Nisam tu".

Drama "No Country for Old Men" donijela je Zlatni globus glumcu Havijeru Bardemu i ko-scenaristima, braći Itanu i Džoelu Koenu.

Najbolji animirani film je "Ratatouille".

Među televizijskim dobitnicima Zlatnog globusa - za najbolju dramsku TV seriju proglašena je "Mad Man". dok je najbolja TV komedija serijal "Extras" u produkciji HBO-a.

Dodjela Zlatnih Globusa bez uobičejenog glamura, ako ništa, zabrinula je Američku filmsku akademiju, koja je dodjelu svojih priznanja – Oskara, zakazala za 24. februar. No, bez glamura i slavnih glumaca koji su se solidarisali sa štrajkačima – dodjela Oskara bi mogla da bude, tek još samo jedna press konferencija.

XS
SM
MD
LG