Linkovi

Nastavlja se trka za predsjedničku nominaciju republikanaca


U Sjedinjenim Državama, u utorak se nastavlja trka za stranačke favorite na predsjedničkim izborima. U saveznoj državi Mičigen snage će odmjeriti kandidati republikanaca.

Izbori u Mičigenu mogli bi biti odlučujući za jednog od favorita, Mita Romnija, sina bivšeg guvernera te države - Džordža Romnija. Posljednja istraživanja javnog mnjenja upravo u Romnijevoj rodnoj državi, ukazuju da bi on mogao da pobijedi Džona Mekejna. Na nacionalnom nivou istraživanja pokazuju da je došlo do značajnih promjena kada su u pitanju republikanski kandidati.

Prema istraživanju, koje su sproveli ABC news i Washington Post, popularnost Džona Mekejna je porasla na 28 odsto, skoro dvostruko više od nekad najpopularnijeg - Rudija Djulijanija, za koga bi glasalo 15 odsto republikanaca.

«Mene kao najboljeg za Ameriku i njen narod preporučuju godine iskustva».

Iza Mekejna je bivši guverner Arkanzasa Majk Hakabi, a slijedi Mit Romni.

«Ako je ikad Vašingtonu bila potrebna promjena, to je upravo sada».

Tijesna trka vodi se i među demokratama. Razlika između Hilari Klinton i Baraka Obame smanjena je na 5 procenata. Istraživanje je međutim sprovedeno prije oštre rasprave o rasnim pitanja i komentarima Hilari Klinton u vezi sa ulogom Martina Lutera Kinga u pokretu za građanska prava. Klintonova krivi Obamin izborni štab da je njene izjave istrgnuo iz konteksta.

Obamin štab pokušava da, kaže Hilari Klinton, selektivno prezentuje svoje gledanje na činjenice.

Senator Barak Obama, međutim, odbacuje bilo kakvu odgovornost.

"Ona je izjavila da je predsjednik Lindon Džonson imao više zasluga za pokret za ljudska prava od Martina Lutera Kinga. Ja to nisam rekao, niti sam komentarisao njenu izjavu".

Hilari Klinton pokušava da objasni svoje komentare uoči skorih izbora u Južnoj Karolini, gdje njena stranka uživa veliku podršku lokalnih afro-amerikanaca. Demokrate neće birati kandidata u Mičigenu, jer stranka nije prihvatila da se datum izbora u toj državi pomjeri za 15. januar.

XS
SM
MD
LG