Linkovi

Eksperti predviđaju dugu bitku za partijske predsedničke nominacije


Sudeći po nepredvidivosti ovogodišnje američke predsedničke izborne kampanje, proći će još neko vreme pre nego što budu poznati kandidati obe partije.

Demokratska bitka između senatora Hilari Klinton i Baraka Obame seli se na zapad i jug zemje, odnosno u Nevadu 19. januara i južnu Karolinu 26. Nakon toga, tačnije 5. februara, sledi takozvani super utorak kada se glasa u više od 20 država. Obamina rana pobeda u Ajovi i Hilarin iznenađujući povratak pobedom u Nju Hempširu obećavaju nepredvidivu bitku za demokratsku predsedničku nominaciju.

“Mislim da će ova izborna trka biti duža nego što je iko predvideo.”

Ros Bejker, profesor političkih nauka na Ratgers univerzitetu u Nju Džersiju, kaže da je za Hilari Klinton poraz u Nju Hempširu mogao biti poguban. On dodaje da je Klintonova pobedila uglavnom zahvaljujući glasovima žena u poslednjim satima kampanje.

“Mislim da istraživači javnog mnjenja u Nju Hempširu nisu pogrešili kada je u pitanju podrška Obami, već podrška za Hilari Klinton, naročito među ženama.”

Bitka za republikansku predsedničku nominaciju čini se još otvorenijom. Stjuart Rotenberg izdaje političku publikaciju u Vašingtonu, pod nazivom «Rotenbergov politički izveštaj». Republikanska izborna trka takođe je nepredvidiva. Razlika je u tome što kod Republikanaca ima više prostora za različite ishode nego kod demokrata. Eksperti smatraju da se eventualna pobeda bilo kojeg od 5 republikanskih kandidata može potkrepiti argumentima. To su senator Džon Mekejn, koji je pobedio u Nju Hempiru i bivši guverner Arkanzasa Majk Hakabi, koji je bio prvi u Ajovi.

Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni ima velike šanse u Mičigenu dok bivši senator Fred Tompson računa na dobar rezultat u južnoj Karolini. Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani fokusiran je na pobedu na Floridi 29. januara. Kao i u demokratskoj trci, super-utorak će takođe biti od izuzetne važnosti za republikance. Ros Bejker kaže da mnogi analitičari mijenjaju svoja izborna predviđanja ove godine

“Mislim da je bilo rasprostranjeno mišljenje da će stvari biti brzo rešene. To se neće dogoditi i mislim da će situacija biti jasnija tek nakon 5. februara, kada budu glasale 22 države.”

Glasanje će biti nastavljeno do početka juna. Demokrate će nacionalnu konvenciji na kojoj će biti objavljena njihova nominacija održati krajem avgusta u Denveru.

XS
SM
MD
LG