Linkovi

Polovina Pakistanca misli da vlada stoji iza ubistva Benazir Buto


Skoro polovina Pakistanca smatra da vladine službe ili političari povezani s vladom stoje iza ubistva opozicione liderke Benazir Buto, pokazuje istraživanje javnog mnjenja danas objavljeno u Pakistanu. Benzir Buto, opoziciona liderka i bivša pakistanska premijerka,ubijena je u oružanom napadu 27. decembra.

Vlada predsednika Perveza Mušarafa okrivila je za atentat islamske ekstremiste koi su i ranije pretili da će ubiti Buto, sekularnu političarku inače poštovanu u SAD i drugim zapadnim zemljama zbog svojeg protivljenja ekstremnim islamistima.

Njena politička partija i članovi porodice, medjutim, više puta su ponovili neodredjene navode da su u ubistvo možda uključeni i neki elementi iz Mušarafove vlade. Mušaraf je otvoreno negirao bilo kakvu umešanost u atentat.

Istraživanje javnog mnenja pokazuje da 23 odsto Pakistanca sumnja da su vladine službe ubile opozicionu liderku, dok 25 odsto veruje da saveznici vlade stoje iza toga. Samo 17 odsto ispitanih veruje da iza napada stoji Al-kaida. Istraživanje pakistanskog odeljenja Galupa obuhvatilo je 1.300 muškaraca i žena.

Pakistanski ministar informisanja Nisar Memon, medjutim, doveo je u pitanje ishod istraživanja ocenivši da ono ne održava stvarnost i rekao je da je "sasvim jasno da ljudi znaju da su teroristi odgovorni".

Mušarafu, koji je i sam preživeo makar tri pokušaja atentata, podrška Pakistanaca je bila u padu i pre ubistva Buto koja se uključila u predizbornu trku tražeći veću demokratsku vladavinu.

Parlamentarni izbori su bili zakazani za početak januara, ali su zbog ubistva vodeće opozicionarke odloženi za 18. februar. Očekuje se da će na tim izborima dobre rezultate postići partija Benazir Buto, kao i druge opozicione partije. Istraživanja, medjutim, predvidjaju da nijedna paritja neće imati dovoljno glasova da sama obrazuje vladu i da će, kako stvari stoje, nakon izbora na vlasti biti nastabilna koalicija.

Mušaraf za ekshumaciju tela Benazir Buto

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf izjavio je da bi posmrtne ostatke nedavno ubijene bivše premijerke Benazir Buto, trebalo da budu ekshumirani, kako bi se okončala polemika da je njegova Vlada umešana u ubistvo.

"Da, treba da je ekshumiramo. to odsto, želim da bude ekshumirana", rekao je Mušarafa u intervjuu najnovijem broju američkog nedeljnika "Njuzvik".

Mušaraf je rekao da na taj način treba da se utvrdi da li je Benazir Buto ubijena iz vatrenog oružja.

Prema njegovim rečima, porodica ubijene premijerke se posle njenog ubistva usprotivila da bude sprovedena obdukcija tela, "jer znaju da nešto nije u redu".

"Opozicija želi da izvuče političku korist od toga", dodao je pakistanski predsednik.

Pakistanska vlada je posle ubistva 27. decembra i sahrane, zatražila da telo Benazir Buto bude ekshumirano i sprovedena autopsija, ali se njena porodica usprotivila, tražeći da Vlada prihvati istragu UN o njenoj smrti, što je Mušaraf odbio.

"Nije moguća istraga UN, jer nije umešano nekoliko zemalja. Zašto bi bilo istrage? To je smešno", rekao je Mušaraf.

Okolnosti smrti Benazir Buto nisu rasjašnjene, jer nije utvrdjena autopsija. Ekipa britanskog Skotland jarda trenutno sprovodi istragu o tome, na zahtev Mušarafa.

XS
SM
MD
LG