Linkovi

Predsednik Buš: Moramo da se ujedinimo kako bi se suprotstavili Iranu pre nego što bude kasno


Govoreći u Abu Dabiju, udaljenom manje od 300 kilometara preko Persijskog zaliva od Irana, predsednik Buš je pozvao na ujedinjenje protiv Teherana.

«Akcije Irana su pretnja bezbednosti svih zemalja. Sjedinjene Države zbog toga pojačavaju svoje dugotrajne bezbednosne obaveze prema našim prijateljima u Zalivu i pozivaju prijatelje širom sveta da se suprotstave opasnosti pre nego što bude kasno».

Američki predsednik je naglasio da je Iran najveći državni pokrovitelj terorizma, navodeći da Teheran podržava ekstremiste u Iraku, Libanu i na palestinskim teritorijama.

»Iran šalje stotine miliona dolara ekstremistima širom sveta, dok se njegov narod suočava sa ugnjetavanjem i teškoćama kod kuće».

Predsednik Buš je poručio iranskim susedima da je ekstremizam koji podržava iranska vlada suprotan njihovim nadama u bolju budućnost. On je dodao da Iran predstavlja jasnu suprotnost ostalim zemljama u regionu koje se kreću ka većoj slobodi i otvorenosti prema svetu. Istakao je da niko ne treba da sumnja u rešenost Sjedinjenih Država da pomognu svim liderima koji podržavaju promene, naglasivši pomoć koje su Sjedinjene Države pružile državama u Aziji i Evropi razorenim tokom Drugog svetskog rata.

«Sjedinjene Države ne žele teritorije. Mi tražimo našu zajedničku bezbednost u vašoj slobodi. Verujemo da stabilnost može da stigne jedino kroz slobodni i pravedni Bliski istok, na kojem ekstremiste potiskuju u stranu milioni očeva i majki koji za svoju decu žele iste mogućnosti koje imaju naša deca.»

Predsednik je održao govor otprilike na polovini svoje turneje po Bliskom Istoku, tokom koje je posetio Izrael i Zapadnu obalu gde je pokušao da podstakne mirovne pregovore Izraelaca i Palestinaca. On je rekao da je veoma ohrabren, dodavši da je nada velika, bez obzira što su teški pregovori o odrednicama palestinske države tek na početku.

«Mi ćemo ohrabriti pomirenje Izraelaca i Palestinaca, podstaći pomirenje Izraelaca i Arapa i izgraditi osnovu za postizanje trajnog mira koji će doprineti svakoj zemlji u Zalivu».

Predsednik je tokom turneje posetio nekoliko zemalja Persijskog zaliva i iz Bahreina – sedišta američke Pete flote, doputovao u Ujedinjene Arapske Emirate, gde je obišao pomorsku bazu koja obezbedjuje podršku američkim snagama u Iraku.

Predsednik Buš je doručkovao sa grupom mornara i sa komandantom Pete flote razgovarao o nedavnom incidentu u Ormuškom moreuzu, kada su Iranski patrolni čamci uznemiravali američke ratne brodove. Portparolka Bele kuće Dejna Perino izjavila je da je komandant rekao predsedniku da je američka mornarica shvatila incident veoma ozbiljno.

XS
SM
MD
LG