Linkovi

Vladajući krugovi šire neizvesnost oko nastavka evropskih integracija Srbije


Vladajući krugovi i dalje šire neizvesnost oko nastavka evropskih integracija Srbije i njenog potpisivanja Sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji.

Vicepremijer Božidar Đelić ubeđen je da će Srbija potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji i da će to podržati koalicioni partneri iz Vlade. Đelić smatra da će već u decembru ove godine Srbija postati kandidat za ulazak u Evropsku uniju i optimistički najavljuje da je sve spremno za 28. janua, kada treba da bude potpisan Sporazum o pridruživanju. Sporazum nije samo mrtvo slovo na papiru, već konkretno predstavlja mogućnost da Srbija u Evropu izveze bez dažbina mnogo svojih proizvoda, rekao je Đelić.

A ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da Evropska unija nema apsolutno nikakvu dilemu da je Srbija dobrodošla u porodicu evropskih država i da je potrebno da se samo Srbija složi sa priključenjem Uniji. Ukolilko ta šansa ne bude iskorišćena, ako odlučimo da razmišljamo još nekoliko godina, možemo da se nađemo u situaciji kada je proces konsolidacije EU završen, kada postoje granice i kada više nema prostora za članstvo u Uniji, rekao je Jeremić.

S druge strane, međutim, portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da je Evropska unija ta koja treba da bira između slanja misije na Kosovu i potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. Mladenović je ocenio da je dobro ako Božidar Đelić obavlja pripreme za put na potpisivanje tog sporazuma, ali je naveo da treba videti da li je i EU spremna da poštuje taj sporazum.

XS
SM
MD
LG