Linkovi

Predsednik Buš: Moramo da se ujedinimo kako bi se suprotstavili Iranu pre nego što bude kasno


Predsednik SAD Džordž Buš rekao je danas u Abu Dabiju da Iran predstavlja pretnju po bezbednost u svetu i da SAD i arapske zemlje moraju da se ujedine kako bi se suprotstavile toj opasnost "pre nego što bude prekasno".

Buš je rekao da Iran finansira teroriste i ekstremiste, podriva mir u Libanu, šalje oružje talibanima, nastoji da zastraši svoje susede, prkosi Ujedinjenim nacijama i destabilizuje ceo region odbijajući da svoj nuklearni program učini transparentnijim.

"Iran je vodeć svetski sponzor terorizma", rekao je Buš u Abu Dabiju gde se nalazi u okviru bliskoistočne turneje koju je započeo posetom Izraelu.

Ocenivši da "delovanje Irana preti bezbednosti država", američki predsednik je kazao da SAD jačaju bezbednosnu saradnju s "prijateljima u Zalivu" i da "okupljaju prijatelje širom sveta kako bi se suprotstavile toj opasnosti pre nego što bude kasno". Predsednik SAD je pozdravio demokratske reforme u državama Zaliva u kojima vladaju autoritarne vodje i kazao da iranska vlada mora da bude odgovorna svom narodu.

Buš je pozvao Palestince da odbace ekstremizam, premda nije spominjao radikalnu islamsku organziaciju Hamas koja kontroliše pojas Gaze.

"Ova nova era se gradi shvatanjem da je moć dužnost koja se mora obavljati uz saglasnost onih kojim se vlada", rekao je Buš u Abu Dabiju, jednom od Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su pod kritikom organizacija za zaštitu ljudskih prava zbog nedemokratske vladavine, kao i položaja stranih radnika koji u Emiratima nemaju nikakva prava, a čine većinu radne snage.

Predsednik SAD je rekao i da je unapredjenje demokratije i slobode u srži spoljne politike njegove administracije i od suštinskog značja za bezbednost SAD.

"SAD ne žele teritoriju", rekao je Buš i dodao: "Verujemo da se stabilnost može postići samo kroz slobodan i pravičan Bliski istok gde su ekstremisti marginalizvoani".

Buš je pozdravio i demokratske reforme u Iraku i, pozvavši Palestince da učine isto, poručio: "Dostojanstvo i suverenitet koji su vaše pravo, vama su nadohvat".

Američkog predsednika u Abu Dabiju dočekali su predsednik Ujedinjenh Arapskih Emirata šeik Halifa bin Zajed al-Nahajan i potpredsednik i vladar Dubaja šeik Mohamed bin Rašid al-Maktoum. Ranije danas, Buš je posetio Petu flotu mornarice SAD stacioniranu u Bahreinu. Brodovi te flote učestvovali su u incidentu s iranskim patrolnim čamcima 6. januara u Ormuskom moreuz.

XS
SM
MD
LG