Linkovi

Jernej Videtič: Podržavamo Crnu Goru u njenim evropskim ambicijama


Najava Crne Gore da aplicira za članstvo u Evropskoj uniji u prvom dijelu ove godine zavisi prvenstveno od procjene Evropske komisije da li država implementira obaveze koje proizilaze iz njenog pristupnog procesa, rekao je Jernej Videtič ambasador Slovenije u Podgorici.

Slovenija je 1. januara preuzela predsjedavanje EU u narednih šest mjeseci, a crnogorske vlasti najavile su da će u tom periodu aplicirati za članstvo.

Objašnjavajući da li će zvanična Podgorica imati podršku Slovenije da te namjere relizuje u roku koji planira, ambasador Slovenije u Podgorici Jernej Videtič istakao je da aplikacija ne zavisi samo od Ljubljane, već od svih država članica.

"Podržavamo Crnu Goru u njenim evropskim ambicijama. Ali sve države moraju naći zajednički jezik o tome i nije to samo pitanje našeg stava. Međutim to je isto tako i pitanje EK jer ona mora ocijeniti da li je Crna Gora napredovala i da li je primijenila ono što je preuzela potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", kazao je Videtič.l
On je napomenuo da je u skladu sa programom slovenačkog predsjedavanja EU jedan od prioriteta rad na evropskoj perspektivi država zapadnog Balkana, dodajući da je pet godina poslije grčkog predsjedavanja vrijeme da se obnovi Solunska agenda i povežu svi sporazumi o stabilizaciji i asocijaciji.

"Naš cilj je da pomognemo da se što brže uvedu evropski standardi u sve države zapadnog Balkana, uključujući i Crnu Goru", precizirao je slovenački ambasador.

Osvrćući se na sporazum o viznim olakšicama koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, on je naglasio da će uporedo sa implementacijom tog sporazuma početi dijalog o liberalizaciji viznog režima na osnovu kojeg će se ocjenjivati koliko i kako se primjenjuju instrumenti koji se odnose na efektivnost u oblasti bezbjednosti i vladavinu prava u Crnoj Gori.

"To su oblasti unutrašnjih poslova i pravosuđa, i to su važna pitanja. Kada je bio komesar EK Franko Fratini u posjeti Crnoj Gori na otvaranju Zajedničkog aplikacionog centra 5. oktobra prošle godine on je rekao da je na području reforme policije napravljen korak naprijed, a posebno od reforme pravosuđa očekujemo dalji napredak", precizirao je Videtič.

XS
SM
MD
LG