Linkovi

Policija: Nema preživelih u padu vojnog helikoptera kod Skoplja


Makedonska vlada formirala je večeras, na vanrednoj sednici sazvanoj povodom pada vojnog helikoptera, komisiju koja će ispitati uzroke nesreće u kojoj je poginulo svih 11 članova posade i pobrinuti se za sahranu žrtava. Sednica je počela minutom ćutanja, a pored članova vlade prisustvovali su joj načelnik Generalštaba makedonske vojske Miroslav Stojanovski i direktor Istituta sudske medicine Aleksej Duma. Na sednici je odlučeno da će komisijom rakovoditi zamenik ministra spoljnih poslova Zoran Petrov. Naloženo je da sudski veštaci u najkraćem roku izvrše identifikaciju svih tela žrtava, a ukoliko je potrebna pomoć iz inostranstva da se to i omogući. Vlada je odlučila da pored novca od osiguranja i 12 plata koje sleduju, porodicama poginulih bude isplaćena i jednokratna pomoć. Biće proglašen i Dan žalosti, a sve žrtve nesreće biće sahranjene uz visoke vojne počasti.

Policija i vojska potvrdile su da je u udesu kod Skoplja poginulo svih 11 putnika i članova posade. Prema policijskim izvorima, do sada je pronadjeno šest tela i dva ostatka od tela, a pretpostavlja se da su ostale žrtve ispod trupa letelice. Potraga za crnom kutijom i telima još je u toku. Prema prvim podacima, helikopter MI 17 je poleteo iz Sarajeva jutros u 10.10. i trebalo je da preveze kući vojnike koji su bili članovi evropske misije u BiH. Preostalih osam članova misije ostalo su u Sarajevu. Portparol Eufora, major Dejvid Filder u sarajevskom vojnom kampu Butmir za skopsku televiziju A1 izjavio je da je sve što zna to da je 11 članova tima koji su bili u šestomesečnoj misiji jutros krenulo ka Makedoniji. Kontrola leta izgubila je kontakt s helikopterom na kilometar severno od mesta pada Katlanovsko Blace. Zbog slabe vidljivosti i nepristupačnog terena, nisu mogli da budu upućeni drugi helikopteri da pretraže mesto, a zbog magle u 13.07 na jedan sat bio je zatvoren skopski aerodrom "Aleksandar Veliki".

Helikopter MI 17 je ruske proizvodnje bio je remontovan pre izvesnog vremenna, a pre poletanja je bio u ispravnom stanju. Eksperti ne žele da iznose pretpostavke o tome šta bi mogli da budu uzroci pada. Helikopter je pao u naseljenom mestu na samo 50 metara od kuća, a prilikom pada nije bilo povredjenih lokalnih meštana. Delovi helikoptera mogu se videti na 100 metara od mesta pada, a neki od njih i po okolnom drveću i krovovima kuća. Današnja nesreća je najveća u istoriji makedonske vojske. Sličan incident u kojem je učestvovao isti tip helikoptera dogodio se marta 2001. godine kada je MI 17 udario u stub zastave kod mesta Popova Šapka. U incidentu su tada poginuli pilot i mehaničar, dok je nekoliko vojnika bilo povredjeno.

XS
SM
MD
LG