Linkovi

Predsednik Buš razgovarao sa komandantom američkih snaga u Iraku Dejvidom Petreusom


Američki predsednik Džordž Buš doputovao je u Bahrein, svoju drugu stanicu na turneji po zemljama Persijskog zaliva, čiji je cilj delimično i sticanje podrške za napore da suzbije rastući uticaj Irana u tom regionu. Predsednik Buš je razgovarao sa kraljem Bahreina Hamadom bin Isa Al-Kalifom. Predsednik Buš je prvi predsednik na položaju koji je posteio Bahrein, u kome se nalazi Peta flota američke mornarice. Iz Bahreina, predsednik Buš se telefonom čuo sa jordanskim kraljem Abdulom, a Bela kuća je saopštila da je Buš tom priliko obavestio kralja o razgovorima koje je vodio sa izraelskim i palestinskim liderima na početku turneje, kao i o mogućnostima za postizanje mirovnog sporazuma na Bliskom istoku. Predsednik Buš je u Bahrein doputovao iz Kuvajta, gde se susreo sa komandantom američkog združenog generalštaba u Iraku, generalom Dejvidom Petreusom, i američkim ambasadorom u Bagdadu, Rajanom Krokerom.

Predsednik SAD Džordž Buš je u oceni situacije u Iraku, danas u Kuvajtu izjavio da tzv. strategija nagomilavanja trupa daje rezultate. Kuvajt je prva od nekoliko zemalja koje će predsednik posetiti tokom svoje turneje po Bliskom Istoku u pokušaju da pridobije podršku za stabilizaciju situacije u Iraku i suzbijanje sve većeg uticaja koji Iran ima na region.

Predsednik Buš je izjavio da je zbog tzv. strategije nagomilavanja trupa u Iraku znatno smanjeno nasilje, kao i da će vojsci biti omogućeno da dovrši započeti plan za povlačenje 20 hiljada trupa na vreme, odnosno do sredine ove godine. Predsednik se obratio novinarima posle sastanka sa komandantom združenog generalštaba američkih vojnih snaga u Iraku, generalom Dejvidom Petreusom i američkim ambasadorom u Iraku, Rajanom Krokerom.

«Irak je danas drugačiji nego što je bio pre godinu dana. Pred nama je još mnogo teškog posla, ali nivo nasilja je znatno smanjen. Ljudi u Bagdadu ponovo imaju nadu, koja se polako vraća i u manje gradove i sela širom zemlje. Iračani, koji su morali da odu iz svojih domova, počinju da se vraćaju i da obnavljaju život».

Buš je rekao da još nije doneo konačnu odluku o eventualnom povlačenju dodatnih trupa iz Iraka, i istakao da ta odluka zavisi od izveštaja, koji general Petreus treba da podnese Kongresu u martu. Dan ranije, predsednik je dao izjavu TV mreži NBC, u kojoj je nagovestio da bi trupe mogle da ostanu u Iraku još najmanje jednu deceniju. Predsednik SAD pozvao je Siriju da prekine sa, kako se izrazio, «prilivom terorista» u Irak. Tom prilikom je i optužio Iran za podršku ekstremistima u Iraku i zahtevao da prekinu sa tim trendom.

«Od iranskih agenata koji su u našem pritvoru, saznajemo sve više detalja o tome kako su Iranci podržavali ekstremiste, trenirali ih i dostavljali smrtonosnu pomoć».

Iran i Sirija su odbacili optužbe da su odgovorni za nasilje u Iraku, i izrazili zabrinutost da haos u toj zemlji može da dovede do destabilizacije situacije u njihovim državama. Predsednik se nešto kasnije obratio grupi od 15 hiljada američkih vojnika u vojnoj bazi u Kuvajtu.

«U istoriji će ostati zapisano da je to bilo kada ste vi bili pozvani, vi ste služili, i vaše usluge su bilo apsolutno neophodne kako bi pobedili neprijatelje u inostranstvu i sprečili ih da nas napadnu na našem tlu».

Buš je istakao da su vojne trupe deo, kako je nazvao, «ideološke borbe» protiv «hladnokrvnih ubica» sa, prema njegovim rečima, «vizijom budućnosti punom mržnje». On je dodao da je najbolji način borbe protiv ideologije mržnje - ideologija nade, zasnovana na slobodi. Posle susreta sa američkim vojnicima, predsednik je učestvovao na panel diskusiji sa kuvajtskim aktivistkinjama, koje se bore za prava žena i demokratiju.

Kuvajt je poznat kao bliski saveznik SAD, međutim u toj zemlji postoje velike tenzije oko američke politike. S obzirom na veliku šiitsku populaciju i prisustvo velikog broja američkih vojnih snaga, vlasti u Kuvajtu su zabrinute da bi SAD mogle da napadnu Iran, i zbog toga su skrenule pažnju da neće dozvoliti da se njihova teritorija koristi za takav napad. Takođe, postoji zabrinutost da bi nasilje iz susednog Iraka moglo da se prelije i u Kuvajt. Predsednik Buš nastavlja svoju turneju posetom Bahreinu, gde se nalazi generalštab Pete flote američke mornarice. Posle toga je planirano da otputuje u Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat - pre povratka u Vašington iduće nedelje.

XS
SM
MD
LG