Linkovi

Bernenki: Federalne rezerve ne predviđaju recesiju, predviđamo sporiji rast


Prvi čovek američke Centralne banke, Ben Bernenki, obavio je da bi Federalne rezerve tokom meseca mogle ponovo da obore kamatne stope, ukoliko ekonomija ne pokaže znake oporavka.

Bernenki kaže da tržište stambenih nekretnina slabi i da ga dodatno opterećuje kriza u sektoru stambenih kredita. Obraćajući se poslovnim ljudima u Vašingtonu, Bernenki je signalizirao novo obaranje kamatnih stopa.

"Spremni smo da preduzmemo i dodatne, suštinske akcije da bi se podržao ekonomski rast i obezbedilo adekvatno osiguranje od potencijalnih rizika."

Finansijska tržišta sada očekuju da kamate na kratkoročne pozajmice budu snižene pola procenta kada se o tome bude donosila odluka na sastanku Federalnih rezervi 30. januara. Da bi se pomoglo posustaloj ekonomiji, Centralna banka je tri puta snižavala kamate od avgusta, kad je kriza na američkom tržištu nekretnina i u kreditnom sektoru počela da trese globalna tržišta.

Priznajući da je ekonomski rast značajno usporen, Bernenki je rekao da ekonomija još nije na nizbrdici.

"Federalne rezerve ne predviđaju recesiju. Predviđamo sporiji rast. A rekao sam, rizici postoje."

No, neki analitičari veruju da su pad cena nekretnina i visoke cene energenata umanjile potrošnju i da je ekonomija možda već u recesiji.

Američki trgovinski deficit dostigao je u novembru 2007. najviši nivo za poslednjih više od godinu dana, pre svega usled rastućih cena nafte iz uvoza. U današnjem izveštaju Sekretarijata za trgovinu navodi se da je razlika između američkog uvoza i izvoza u novembru skočila više od devet odsto, na nešto više od 63 milijarde dolara. Računa za uvezenu energiju porastao je više od 16 odstoi dostiga rekordni nivo. Međutim, vrednost američkog izvoza takođe je na rekordnom nivou, obzirom da je sve slabiji dolar učinio poljoprivredne proizvode i ostalu robu jeftinijom za strane kupce.

XS
SM
MD
LG