Linkovi

Sjedinjene Države uputile zvaničnu protestnu notu iranskim vlastima


SAD su uputile zvaničnu protestnu notu iranskim vlastima zbog incidenta koji se dogodio prošle nedelje kada su patrolni čamci iranske Revolucionarne garde navodno provocirali brodove mornarice SAD u Ormuškom moreuzu. Notu su uručile švajcarske vlasti koje zastupaje američke interese u Teheranu.

Diplomate objašnjavaju da se u protestnoj noti ponavlja ono što su američki zvaničniciveć rekli povodom incidenta. Oni navode da činjenica što je upućen zvanični protest samo pokazuje težinu problema i zabrinutost koja postoji u Vašingtonu. Zvaničnici iz američke mornarice su rekli da je 5 iranskih patrolnih čamaca agresivno kružilo oko američkih ratnih brodova u međunarodnim vodama Ormuškog moreuza, preteći da će ih razneti bombama. Iranski patrolni čamci su se povukli posle upozorenja sa američkih brodova i, prema rečima zvaničnika iz Pentagona, kada su američke snage bile spremne da otvore vatru. Predsednik Buš je u Jerusalimu u sredu ponovo istakao da je incident bio provokativan i opasan i da Iranci, kako je rekao, «prosto i jednostavno to nije trebalo da rade».

Zamenik portparola američkog Državnog sekretarijata, Tom Kejsi, rekao jenovinarima da je protestna nota uručena posredstvom švajcarske vlade, koja zastupa američke interese u Teheranu od prekida diplomatskih odnosa SAD i Irana 1980. Kejsi je rekao da nota odslikava reči predsednika Buša koji je izjavio da je incident provokacija i da ne prihvata tvrdnju iranskih vlasti da je to bila rutinska operacija njihovih snaga i ne predstavlja nikakvu pretnju.

«Mislim da je svima jasno šta se dogodilo. Čuli ste predsednika i čuli ste od drugih zvaničnika naš stav u vezi sa tim. Ne želimo da Iranci preduzimaju bilo kakve provokativne akcije protiv naših brodova ili protiv brodova koji prolaze tim međunarodnim vodama.»

Pentagon je početkom nedelje objavio snimak incidenta na kojem se vidi da su iranske snage prišle vrlo blizu brodova američke mornarice, a članovi posade sa američkih brodova se čuju kako upozoravaju Irance da ne prilaze, dok glas na iranskom preti da će američki brodovi da eksplodiraju za nekoliko minuta. Iran tvrdi da je snimak lažan, a na državnoj televiziji je emitovao sopstvenu traku na kojoj iranski mornari traže od američkih brodova da se identifikuju, ali se ne čuju pretnje. Incident je povećao zategnutost između SAD i Irana, čiji su odnosi već uzdrmani zbog iranskog nuklearnog programa i navodnog podržavanja pobunjenika u Iraku.

XS
SM
MD
LG