Linkovi

Kenijska opozicija najavila nove proteste protiv predsednika Mvaija Kibakija


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_kenya_odinga_opposition_11jan08_eng_195.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Kenijska opozicija najavila je nove proteste protiv predsednika Mvaija Kibakija, zbog njegovog spornog reizbora i posle neuspelog posredovanja Afričke unije.

Vodje opozicije održaće konferenciju za novinare "kako bi objavili ponovno započinjanje masovnih protesta širom zemlje, protiv neregularnih rezultata predsedničkih izbora", rekao je portparol Narandžastog demokratskog pokreta Toni Gačoka.

Kibakijeva vlada je stavla do znanja da neće tolerisati proteste opozicije. Prethodni protesti su doveli do krvavih sukoba izmedju pristalica NDP-a i snaga bezbednosti tako da se broj žrtava nemira nakon predsedničkih izbora održanih 27. decembra 2007. godine, popeo na 500.

Nemiri su bacili senku na kenijsku demokratiju, nanevši mnogo štete najvećoj istočnoafričkoj ekonomiji koja je bila u ekspanziji, onemogućili snabdevanje susednih zemalja i obeshrabrili zapadne donatore.

Izvor iz redova opozicije je rekao da će vodje NDP popodne, posle konferencije za novinare, održati protestnu šetnju do policijske stanice u Najrobiju, čime će najaviti demonstracije koje bi trebalo da počnu sledeće srede. "Prolazimo kroz veoma mračan period u istoriji Kenije", rekao je on.

Ovonedeljni neuspeh u posredovanju predsednika Afričke unije i predsednika Gane Džona Kufura, kojim je trebalo da se prevazidje politička kriza u zemlji, u velikoj meri je deprimirao Kenijce, koji proživljavaju jedan od najgorih perioda, od kada je zemlja stekla nezavisnost 1963. godine.

Kufur je Keniju napustio sinoć, praznih ruku, ali je rekao da će bivši generalni sekretar UN Kofi Anan, koji je takodje iz Gane, predvoditi grupu uvaženih Afrikanaca u drugom pokušaju da se prevazidje kriza.

NDP je saopštio da je Anan rekao Odingi, koji je Kibakija optužio da je pokrao izbore, da će u Keniju doleteti u utorak sledeće nedelje.

Kibaki i Odinga se nisu sreli od izbora, iako su u prošlosti imali bliske veze, uključujući i period izmedju 2002. i 2005. godine kada je Odinga bio ministar u Kibakijevom kabinetu.

Zapad, uključujući SAD i bivšeg kolonijalnog vladaoca Kenije Veliku Britaniju, izrazio je nezadovoljstvo zbog neregularnosti predsedničkih izbora, i insistira na nekoj vrsti podele vlasti. Kibaki je rekao da će razmotriti koaliciju, dok bi Odinga više voleo da izbori budu ponovljeni.

XS
SM
MD
LG