Linkovi

Kejsi: Predani smo sprovođenju Ahtisarijevog plana o nadziranoj nezavisnosti


Dnevnik Njujork Tajms danas je izvestio da su SAD i Nemačka postigle dogovor o priznanju nezavisnosti Kosova. Prema tom izveštaju, predsednik Buš i nemačka kancelarka Angela Merkel su se u nedavnom razgovoru saglasili da njihove zemlje priznaju nezavisnost Kosova odmah nakon što bude proglašena, posle drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji, i da zatim pozovu sve evropske zemlje da učine to isto.

Zamenik portparola Stejt departmenta Tom Kejsi je na pitanje novinara Glasa Amerike Dejvida Golasta da prokomentariše izveštaj Njujork Tajmsa rekao da je politika SAD prema Kosovu jasna i dosledna pošto, kako je rekao «verujemo da je vreme da se status Kosova reši. Predani smo sprovodjenju Ahtisarijevog plana koji uključuje nadziranu nezavisnost Kosova. To nije tajna i nema ničeg novog u našim gledištima ili pristupu tom pitanju,» naglasio je Kejsi. On je, medjutim, rekao da «mu nije poznato» da postoji dogovor o zajedničkoj akciji SAD i Nemačke o ovom pitanju, kao ni da je o tome bilo razgovora sa nemačkim zvaničnicima.

Istovremeno, Kejsi je naglasio da su SAD uverene da će medjunarodna zajednica, generalno, moći da krene napred i da istupa jedinstveno prema ovom pitanju. Upitan da li to ti uključuje i Rusiju, Kejsi je rekao da ne može da govori u ime ruske vlade ali da će, u pogledu šire medjunarodne zajednice, postojati jedinstvo koje je postojalo i tokom dosadašnjeg procesa.

U odvojenom komentaru, viši američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da bi SAD zaista želele da postoji koordinisan pristup medjunarodne zajednice pitanju priznavanja nezavisnosti Kosova. Zvaničnik je dodao da SAD nisu odustale od nastojanja da ubede Rusiju da se pridruži, uz pretpostavku da bi bilo bolje da Moskva postupi na taj način nego da ostane van medjunarodnog konsenzusa. Zvaničnik je takodje izjavio da je donošenje odluke o nezavisnosti u rukama kosovskih institucija, ali da je uveren da takav korak neće biti preduzet bez koordinacije sa SAD i EU.

XS
SM
MD
LG