Linkovi

Lazović: U 2008. i u 2009. godini očekujem porast spoljotrgovinskog deficita


Crna Gora je u 2007. godini postala član MMF-a, Svjetske banke, potpisala je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i napravila iskorak na planu evroatlanskih integracija-kaže za naš program potpredsjednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović i ističe rezultate na planu institucionalnog zaokruživanja Crne Gore kao države.

Crna Gora je u protekloj godini ne samo postigla makroekonomsku stabilnost, već i počela ciklus ekonomskog rasta i razvoja, kaže potpredsjednik crnogorske Vlade:

''Svi makroekonomski indkatori potvrđuju da je to tako. Stopa rasta BDP je u protekloj godini bila preko sedam odsto. Takođe, veliki priliv direktnih stranih investicija nas je i dalje zadržao na prvom mjestu u Evropi. Uspjeli smo da ostvarimo značajne rezultate na planu smanjivanja nezaposlenosti-sada je ta stopa oko 11 odsto. Veoma značajan rezultat je što smo uspjeli da smanjimo spoljni dug i on sada učestvuje u BDP ispod 25 odsto. Poboljšan je kreditni rejting Crne Gore, a imamo i niz drugih pozitivnih pokazatelja''.

Generalni problem crnogorske ekonomije, kao i svake ekonomije koja je u razvoju, jeste visok spoljnotrgovinski deficit, strukturna nezaposlenost i razlika u regionalnoj razvijenosti. Lazović, ipak, ne očekuje smanjenje spoljnotrgovinskog deficita i objašnjava:

''U 2008. i u 2009. ne da neće doći do smanjenja, nego će spoljotrgovinski deficit rasti. To je razumljivljivo i sa ekonomsko-stručnog stanovišta, jer smo mi zemlja u razvoju, imamo visok priliv direktnih stranih investicija. A pri visokom prilivu direktnih stranih investicija i tako značajnim razvojnim projektima, sve ekonomije u svijetu imale su visok spoljnotrgovinski deficit. To je nešto što se može tolerisati, pa čak i na period od deset godina.

Zašto će spoljnotrgovinski deficit rasti u narednom periodu? Mi imamo-i to je jedan od značajnih rezultata rada ove Vlade u 2007. godini-niz strateških odluka na planu nedostajuće infrastrukture. Dakle, strateška odluka vezana za izgradnju auto puta i druga, vezana za izgradnju Regionalnog vodovoda, čime ćemo na trajan, kvalitetan i dugoročan način riješiti problem snabdijevanja Crnogorskog primorja.

Te aktivnosti će se efektuirati i konkretizovati u 2008. i 2009. godini, a ti veliki investicioni poduhvati podrazumijevaju povećanje uvoza, što u periodu gradnje povećava spoljnotrgovinski deficit. Onog momenta kada se te investicije stave u funkciju, imaćemo pozitivan trend. Doći će do smanjivanja tog deficita i pozitivan trend očekujemo nakon 2010. godine''.

Skok cijena u maloprodaji ozbiljan je problem na koji Vlada teško može uticati, kaže Lazović:

''Crna Gora, kao mala ekonomija, izuzetno je zavisna od spoljnih efekata. Imali smo poremećaje ne samo na regionalnom tržištu nego i na širem tržištu. Došlo je do rasta cijena prehrambenih proizvoda zbog suše. Došlo je i do rasta cijene energenata i u tom kontekstu, mi kao mala ekonomija, ne možemo naći mehanizam i prostor da se zaštitimo.

Ono što ćemo mi uraditi, jeste da ćemo stvoriti konkurentski ambijent i uslove, jer ako otvorite tržište, onda su velike šanse da utičete da ne dođe do velikog rasta cijena i da na taj način ostvarite normalno funkcionisanje na segmentu maloprodaje''.

Suficit u budžetu koji je zabilježen u 2007. godini, nametnuo je pitanje hoće li smirivanje na tržištu nekretnina usloviti da tako ne bude u godini koja je pred nama:

''Ponakad nas ti pozitivni trendovi i pored svih naših optimističkih predikcija iznenade. Moguće je da će se i u ovoj godini desiti takva iznenađenja. Mi smo projaktovali minimalni budžetski suficit, ali stvorili smo dosta povoljan fiskalni ambijent i možemo očekivati, u najmanju ruku, strane investicije na nivou iz 2007. godine.

Takođe, ove godine počinjemo sa projektom turističke valorizacije atraktivnih lokaliteta na prostoru Crne Gore. Mislim da će to biti novi prostor za generisanje daljeg rasta i razvoja Crne Gore kroz razne modele privatnih i javnih partnerstava''.

XS
SM
MD
LG