Linkovi

Štajnmajer: Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u interesu svih


Ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izrazio je danas nadu da će do 28. unutar Evropske unije biti postignuta puna saglasnost o potpisivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. Šef nemačke diplomatije je istovremeno ponovio uverenje da nikakvi dalji pregovori o statusu Kosova ne bi bilo delotvorni, odnosno da njima ne bi bila pružena garancija uspeha.

Štajnmajer je posle ragovora sa ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem večeras u Berlinu ocenio da bi „potpisivanje sporazuma sa Srbijom bilo u interesu svih“.Ukazao je pri tome i da bi bilo od značaja da se i u vezi sa ovim pitanjem očuva jedinstvo EU.

Imajući u vidu predstojeće sedmice i mesece u kojima će biti donošene dalekosežne odluke za budućnost Balkana, Štajnmajer je istakao da je u nemačkom i evropskom „interesu da Srbija nastavi da ide demokratskim i evropskim putem“.

„Za to i mi snosimo odgovornost. Tok istorije ne možemo da zaustavimo, ali smo odgovorni za to da u susedstvu bude sačuvan mir“,”, rekao je Štajnmajer, dodajući da su i zato šefovi vlada EU u decembru na raspolaganje stavili misiju koja na Kosovu treba da sačuva mir i stabilnost.

I ministar Jeremić se nada potpisivanju sporazum o stabilizaciji i pridruživanju već 28. januara. U vezi sa izjavom predsednika vlade Srbije Vojislava Koštunice da EU mora da bira izmedju sporazuma i nezavisnosti Kosova, istakao je da „Srbija ima dva strateška cilja koja želi da sledi istom snagom – očuvanje suvereniteta i dalje približavanje evropskim integracijama“.

Jeremić je i večeras ponovio da je stav Srbije da „kompromis treba da bude ključ budućeg statusa Kosova“, kao i da je u to uključena i planirana misija EU za koju, kako je naveo, „treba da postoji odgovarajući okvir u formi rezolucije UN“. O tome će, dodao je Jeremić, i sa nemačkim partnerima biti nastavljeni razgovori narednih sedmica.

XS
SM
MD
LG