Linkovi

Lahor: Bombaš samoubica ispred Vrhovnog suda ubio 22 Pakistanca


Bombaš samoubica, koji je aktivirao eksploziv ispred Vrhovnog suda u pakistanskom gradu Lahoru, ubio je 22 osobu, a ranio 60, uglavnom policajaca.

"Većina žrtava su policajci. To je bio samoubilački napad", potvrdio je visoki gradski zvaničnik Mijan Edžaz, dok je šef lokalne policije Malik Mohamad Ikbar u izjavi za pakistansku "Geo televiziju" potvrdio da su sve žrtve, osim jedne, bili policajci.

"Izgleda da je bombaš ušetao kada je nekoliko policajaca pokušalo da ga zaustavi, on je sebe digao u vazduh", rekao je Ikbal. Do napada je došlo uoči održavanja antivladinog mitinga.

S obzirom na veliki broj povredjenih, može se očekivati da će broj žrtava porasti. Policajac Džamil Ahmed naveo je da je bombša samoubica bio mladić od, oko 25 godina i da je stigao pred zgradu sud na motorciklu. "On je parkirao svoj motor i ušetao medju policiju i podigao sebe u vazduh", naveo je Ahmed.

Bombaš samoubica je očigledno došao na motorciklu, energično pronašao kroz barikade ispred suda gde se nalazilo na desetine policajaca koji su bili stacionirani pred najavljeni miting koji su prijavili lokalni pravnici.

Televizijski snimci pokazuju ranjene policajce na nosilima i njihovo odvoženje ambulantnim kolima, dok su policijski šlemovi, čizme i štitovi razbacani unaokolo.

Pakistan je poslednjih meseci zahvatio talas bombaških napada. Meta mnogih od tih samoubilačkih napada bile su snage bezbednosti, ali nijedan napad nije zabeležen u Lahoru, prestonci pakistanske provincije Pandžab.

XS
SM
MD
LG