Linkovi

Buš upozorio Iran na ozbiljne posledice ukoliko napadne američke brodove


Predsednik Buš je, iz Izraela, tokom prvog dana svoje Bliskoistočne turneje upozorio Iran na ozbiljne posledice ukoliko napadne američke brodove u medjunarodnim vodama. Predsednik Buš je rekao da vlada u Teheranu zna njegov stav:

«Jasno smo stavili do znana i Iran zna da će biti ozbiljnih posledica ukoliko oni napadne naše brodove. To je jasno.»

Američki Sekretarijat za odbranu je prošlog vikenda saopštio da su iranski brodovi ometali i provocirali američke brodove u Ormuskom moreuzu. Pentagon je objavio i video snimak tog incidenta, koji Teheran odbacuje kao neistinit.

Predsednik Buš je nazvao taj incident provokacijom, njegov savetnik za nacionalnu bezbednost, Stiven Hedli rekao novinarima koji prate predsednika u Izraelu, da su Iranci bili vrlo blizu da izazovu incident većih razmera. Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Jerusalimu sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, predsednik Buš je odgovorio na pitanje o Hedlijevim komentarima:

«Savetnik za nacionalnu bezbednost jasno je stavio do znanja da su sve opcije na stolu kad je u pitanju zaštita naše imovine.»

Iran će svakako biti jedna od najvažnijih tema razgovora koje će predsednik imati tokom ove Bliskoistočne turneje. Najveću podršku za oštriji stav prema Teheranu Buš će verovatno dobiti upravo u Izraelu, kojem su iranski lideri pretili uništenjem.

Izrlaeski predsednik Šimon Peres jasno je stavio do znanja na ceremoniji dobrodošlice za predsednika Buša da je njegova zemlja spremna da deluje:

«Slušamo vaš savet da ne potcenjujemo pretnju Irana. Teheran, pak, ne bi trebalo da potcenjuje našu rešenost da se branimo.»

Izrael i Sjedinjene Države upozoravaju svet na opasnost koja dolazi od iranskih nuklearnih ambicija. U nedavnom izveštaju američke obaveštajne zajednice navodi se da je Iran svojevremeni tajni program za proizvodnju nuklearnog oružja, obustavio još 2003.godine. Predsednik Buš je rekao da će naglasiti tokom svih susreta u regionu da bi Iran mogao da nastavi taj program u svakom momentu i da mu se ne sme dozvoliti da obogaćuje uranijum.

XS
SM
MD
LG