Linkovi

Džordž Buš izrazio nadu da će bliskoistočni mirovni sporazum biti postignut do kraja 2008.


Američki predsednik Džordž Buš veruje da izraelsko-palestinski sporazum može da bude potpisan pre nego što se za godinu dana njegov mandat završi. Dan pošto se u Jerusalimu sastao sa izraelskim premijerom Ehudom Olmrtom, predsednik Buš je uz veliko obezbeđenje i brojnu pratnju stigao u Ramalu.

Nekoliko sati je razgovarao sa Mahmudom Abasom i visokim zvaničnicima palestinske uprave. Kada su se pojavili pred novinarima, predsednik Buš je rekao da veruje da se mirovni sporazum može postići pre nego što on napusti položaj.

"Uveren sam da će uz odgovarajuću pomoć biti uspostavljena država Palestina. Takođe sam uveren da će, kada do toga dođe, ona biti veliki korak ka miru".

Nije bilo nekog velikoh napretka tokom razgovopra sa predsednikom Abasom, ali je bilo jasnih naznaka odlučnosti da se konačno pravaziđu neslaganja između Izraelaca i Palestinaca. Predsednik Buš je rekao da obe strane imaju svoje obaveze i posebno pozvao Izrael da prekine da koči palestinsku vladu u njenim nastojanjima da modernizuje svoje snage bezbednosti.

"Vrlo je važno da vlada može da ubedi svoj narod, da će ako se potreba javi, postojati efikasna sila da osigura bezbednost. To je samo jedan korak u sticanju kredibiliteta kod ljudi".

Dok se njegov konvoj kretao ka Ramali, predsednik Buš je iz neposredne blizine mogao da vidi dva druga goruća problema, koje palestinska uprava često navodi. Kroz gustu maglu, mogao je da vidi izraelske kontrolne punktove, i prikolice koje su uz put obrazovale nedozvoljena naselja. U sredu, predsednik Buš je pozvao Izraelce da uklone takva naselja, ali kada ga je palestinski novinar upitao za kontrolne punktove, Buš je odgovorio da to pitanje može da sagleda iz oba ugla.

"Ja mogu da shvatim da su Palestinci frustrirani kada prolaze kroz kontrolne punktove. Takođe mogu da shvatim, da dok se ne postigne poverenje na obe strane, zašto Izraelci žele da postoji neki osećaj sigurnosti – drugim rečima, ne žele da im sused bude državu iz koje mogu da budu izvedeni napadi na njih".

Otprilike u isto vreme kada je predsednik Buš u utorak stigao u Izrael, jedan izraelski grad je bio meta raketnog napada iz Gaze. Buš ističe da je jedna od najvećih prepreka miru leži u Gazi, koju kontrolišu ekstremisti Hamasa. Kako se izrazio, na građanima Gaze je da se odluče između optimistične budućnosti palestinske države ili statusa kvo.

"Hamas, koji je čini mi se vodio kampanju pod sloganom 'poboljšaćemo vaš život korz bolje obrazovanje i zdravstvenu zaštitu', doneo je samo bedu i nesreću".

S druge strane, predsednik Abas ponovio je da je Hamas napravio - kako se izrazio – državni udar u Gazi. Međutim, kako kaže Abas, palestinska uprava nastavlja da bude uz svoj narod. Gopvoreći preko prevodioca, Abas je istakao da njegova vlada ostaje posvećena svojim obavezama u okviru mirovnog procesa.

"Mir u svetu počinje odavde – iz Svete zemlje".

Palestinski lider susreo se sa predsednikom Bušom u kompleksu koji je nekada korišćen kao sklonište njegovog prethodnika Jasera Arafata, s kojim predsednik Buš nije želeo da pregovara. Kako je rekao, čekao je nekog poput Mahumuda Abasa, koga je opisao kao lider posvećenog miru.

XS
SM
MD
LG