Linkovi

Islamabad neće dozvoliti snagama SAD da gone ekstremiste u Pakistanu


Vlada u Islamabadu je saopštila da neće dozvoliti američkim snagama da gone borce Al Kaide i Talibana po pakistanskoj teritoriji. Paksitanska vlada je time odgovorila na tekst u američkim novinama da administracija predsednika Buša razmatra mogućnost proširenja tajnih operacija na severu Pakistana.

List Njujork tajms je objavio da su politička previranja u Pakistanu navela administraciju predsednika Buša da razmotri proširenje tajnih operacija u plemenskoj oblasti na severu Pakistana. Ekstremisti Talibana i Al Kaide već dugo koriste to područje kao utočište, na kojem je kontrola pakistanske centralne vlasti ograničena. Njujorški dnevnik navodi da administracija razmatra mogućnost proširenja ovlašćenja Centralnoj obaveštajnoj agenciji i američkoj vojsci da preduzmu mnogo agresivnije operacije na severu Pakistana.
Samoubilački bombaški i drugi ekstremistički napadi su tokom protekle godine pojačani i u Avganistanu. Mnoge od njih su izveli strani borci koji su pronašli utočište u Pakistanu. Stručnjak za bezbednost Sit Džons iz Korporacije Rend, kaže da ti ekstremisti mogu da se pobede jedino ako im se ukine utočište.

«Sve dok se borba protiv ekstremista vodi pretežno u Avganistanu, biće veoma teško, možda i nemoguće, poraziti strane borce. Borba mora da bude bliža onima koji su u Pakistanu», kaže Džons.

To pitanje je podstaklo i predsedničke kandidate da komentarišu. Tokom debate kandidata Demokratske stranke, prošlog vikenda, vodeći kandidat, senator Barak Obama, ponovo se založio za preduzimanje akcije unutar Pakistana.

«Trebalo bi da učinimo sve što je u našoj moći da, u saradnji sa pakistanskom vladom, pokrenemo poteru za Al Kaidom, čija baza je trenutno na severozapadu Pakistana. Ono što sam rekao jeste da bih to uradio - ukoliko oni to ne žele ili neće, a mi imamo pouzdane obaveštajne podatke», rekao je Obama.

Pakistan je uzvratio da neće dozvoliti američkim snagama da gone ekstremiste AL Kaide ili Talibana na pakistanskoj teritoriji. Američki predsednik Buš je ostao dosledan u pružanju čvrste podrške pakistanskom lideru Pervezu Mušarafu – i po svemu sudeći nije spreman da odobri bilo kakvu direktnu vojnu akciju protiv ekstremista unutar Pakistana bez saglasnosti pakistanskog predsednika.

XS
SM
MD
LG