Linkovi

Šef nemačke diplomatije sutra u Berlinu sa ministrom inostranih poslova Srbije


Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer razgovaraće sutra u Berlinu sa ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem, saopštilo je danas Savezno ministarstvo inostranih poslova u Berlinu.

Kako ističu vodeći nemački političari,Berlin priželjkuje rešenje za Kosovo koje će doneti stabilnost u regionu. No, Nemačka nije medju onim članicama Evropske unije koje su najvile da ne žele da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Savezna kancelarka Angela Merkel je krajem decembra rekla da su "propali zaista svi pokušaji da se pregovorima izmedju Srba i Albanaca postigne rešenje" i da je "sada Evropa odgovorna za pronalaženje rešenja". Dodala je da to rešenje "mora da stvori jasnu situaciju, da otvori perspektivu stabilnosti i sigurnosti u čitavom regionu i time postavi temelj za dobru budućnost".

Ministar Štajnmajer je juče u razgovoru sa šefom finske diplomatije Ilkom Kanervom stavio do znanja da Nemačka i dalje kao prikladno rešenje za Kosovo smatra plan posrednika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija.

Finska je 2008. predsedavajuća Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. I Štajnmajer i Kanerva sinoć su se u Berlinu izjasnili protiv nastavka bilo kakvih pregovora izmedju Beograda i Prištine o statusu Kosova.

Kako su preneli mediji, Štajnmajer je rekao da je "do sada potrošeno mnogo energije da se nadje mirno rešenje sukoba", ali da je sada "bitno da demokratske snage u Srbiji ostanu na strani EU, da bi se došlo do Ahtisarijevog rešenja". Za nemačku vladu, koja mesecima nastoji da u vezi sa Kosovom uspešno balansira izmedju pritisaka SAD i želje da sačuva stabilne odnose sa Rusijom, sada se kao glavni problem postavlja kako da se, posle najavljenog jednostranog proglašenja nezavisnosti, formuliše pravna osnova za boravak misije EU na Kosovu.

Prema navodima medija, berlinsko ministarstvo inostranih poslova već je načinilo ekspertizu koja se drži u tajnosti, ali u čijoj se skraćenoj verziji navodi da nema medjunarodnopravnih problema oko daljeg boravka Bundesvera na Kosovu. Medjutim, kako u ovonedeljnom izdanju piše magazin "Špigel", u Bundestagu mnogi nemaju takvo mišljenje. Na sastancima Odbora za spoljnu politiku mnogobrojni poslanici, uključujući i one iz Štajnmajerove Socijaldemokratske partije Nemačke, izrazili su sumnju u mogućnost da Bundesver ostane na Kosovu i posle jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Opozicione stranke Liberala i Levice najavile su da će pravno da preispitaju ovaj problem zahtevajući "besprekorno jasnu pravnu osnovu" za dalji angažman Bundesvera na Kosovu. Odluka o priznanju novostvorene države, u ovom slučaju Kosova, čisto je izvršne prirode i za nju saveznoj vladi kancelarke Angele Merkel nije potrebna saglasnost Bundestaga. Medjutim, podrška parlamenta nužna je za upucivanje pripadnika Bundesvera u medjunarodne misije.

XS
SM
MD
LG