Linkovi

Predsednik Džordž Buš: Obe zemlje moraju da budu čvrste u suočavanju sa terorizmom


Na početku svoje bliskoistočne turneje predsednik Buš se u Jerusalimu sastao sa izraelskim predsednikom Šimonom Peresom, naglasivši tom prilikom da obe zemlje moraju da budu čvrste u suočavanju sa terorizmom. Tokom zvanične ceremonije dobrodošlice na aerodromu Ben Gurion, predsednik Buš je rekao da širom Bliskog istoka postoji nova mogućnost i duboka želja za mirom i slobodom. Izraelski predsednik Peres je, sa svoje strane, upozorio Iran da ne potcenjuje rešenost Izrela da se brani. Peres je takodje apelovao na Buša da zaustavi, kako se izrazio «ludilo» Irana, Hezbolaha i Hamasa. Cilj osmodnevne turneje predsednika Buša je pružanje podrške mirovnim pregovorima Izraela i Palestinaca i razmatranje iranske pretnje. Američki predsednik će sutra posetiti Zapadnu obalu gde će se sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Stiven Hedli: Iran mora da «snosi posledice»

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, Stiven Hedli, izjavio je da Iran mora da «snosi posledice», ako se iranski brodovi ponovo sučele sa američkim plovnim objektima u Persijskom zalivu. Hedli je govorio o incidentu u nedelju, kada se pet iranskih patrolnih čamaca, po svemu sudeći iranske Revolucionarne nacionalne garde, približilo brodovima američke mornarice i pretilo im u Ormuškom moreuzu. U razgovoru sa novinarima u pratnji predsednika uša tokom leta za Izrael, Hedli je rekao da se radi o «provokaciji» koja je mogla da dovede do «razmene vatre dve strane». Američki Sekretarijat za odbranu je objavio video snimak na kojem može da se čuje kako pripadnik američke mornarice pokušava da uspostavi kontakt sa iranskim brodovima i identifikuje brodove kao plovne objekte koalicije. Takođe može da se čuje glas sa jednog od iranskih patrolnih čamaca koji preko radio veze upozorava da će američki brod uskoro da odleti u vazduh. Iranska državna televizija navodi da je jedan zvaničnik Revolucionarne garde izjavio da je video snimak «fabrikovan». Podsetimo da je Ormuški moreuz glavni morski prolaz za transport nafte i da njime prolaze i iranske i američke pomorske patrole.

Iran odbacio optužbe SAD za incident u Zalivu

Predsednik skupštine Irana Golamali Hadadel odbacio je u sredu optužbe da su se iranski brodovi agresivno približili brodovima američke mornarice u Persijskom zalivu ove nedelje i rekao da je to deo "propagandne kampanje" protiv te islamske države.

"Pretpostavljamo da je američka medijska kampanja deo njene psihološke propagande koju stalno vodi protiv Irana", rekao je Hadadel za iranski dnevnik na engleskom "Teheran tajms".

Iransko ministarstvo spoljnih poslova u ponedeljak je odbacilo američku zabrinutost oko incidenta rekavši da je to bio rutinski kontakt. Incident je poslednji znak tenzija izmedju Vašingtona i Teherana oko američkih optužbi da Iran razvija nuklearno naoružanje i da je kriv za nasilje u Iraku. Kroz Ormuški moreuz prolazi 17 miliona barela nafte dnevno, što je oko jedna trećina ukupnog transporta nafte vodenim putem.

XS
SM
MD
LG