Linkovi

Hilari Klinton i Džon Mekejn pobjednici na stranačkim izborima u Nju Hempširu


Republikanski senator Džon Mekejn iz Arizone i senatorka iz Njujorka, bivša prva dama Sjedinjenih Država, Hilari Klinton pobjednici su na prvim stranačkim izborima, održanim u Nju Hempširu.

Hilari Klinton je neočekivano izvojevala tijesnu, ali važnu pobjedu u Nju Hempširu. Značaj tog trijumfa je poseban, ako se ima u vidu da je na sam dan izbora, u anketama zaostajala za Barakom Obamom i cijelih 13 procenata.

Sa 39 odsto glasova naspram 37 odsto koliko je dobio Obama, Hilari Klinton se vratila u neizvjesnu trku za nominaciju demokratske stranke. U obraćanju pristalicama, bivša prva dama je kazala da je slušajući narod Nju Hempšira pronašla sebe.

"Osjećam da smo svi govorili od srca i veoma zam zahvalna što sam naišla na razumijevanje. Sada je potrebno da mi Americi omogućimo povratak kakav je meni omogućio Nju Hempšir", poručila je Hilari Klinton.

Barak Obama je priznao poraz i čestitao pobjednici na teško izvojevanoj pobjedi. Senator iz Ilinoja je pristalicama poručio da se spreme za podužu kampanju.

"Znamo da će borba pred nama potrajati. Ali ne zaboravite, bez obzira na prepreke na koje ćemo naići, ništa se ne može ispriječiti milionima glasova koji traže promjene", poručio je Obama.

Cijelih 20 procenata iza dvoje prvoplasiranih demokrata zaostao je bivši senator iz Sjeverne Karoline, Džon Edvards.

Među republikancima, senator iz Arizone Džon Mekejn ubjedljivo je pobijedio ispred bivšeg guvernera Masečusetsa, Mita Romnija.

Ova je pobjeda označila Mekejnov nesvakidašnji povratak u predsjedničku trku. Kampanja sedamdesetjednogodišnjeg senatora je prošle godine bila pred kolapsom i bankrotom, a Mekejn je bio prinuđen da otpusti većinu osoblja koje je promovisalo njegovu kandidaturu.

Pored republikanaca, za senatora Mekejna su u značajnom broju glasali stranački neopredijeljeni kojih je u Nju Hempširu više od 40 odsto, a imaju pravo da izaberu na kojim će stranačkim glasati.

Mekejn, bivši vojni pilot i ratni zarobljenik u Vijetnamu, pristalicama je rekao da se Amerikanci mogu suočiti sa svakim izazovom.

"U vrijeme rata i užasnih žrtava koje nosi, obećanje bolje budućnosti nije uvijek najjasnije. Ali ja vam obećavam da nijedan neprijatelj, bez obzira na to koliko okrutan i zastrašujući bio, neće nadjačati hrabrost, patriotizam i odlučnost Amerikanaca. Mi smo stvaraoci istorije, a ne njene žrtve", poručio je Mekejn.

Njegova pobjeda zadala je novi udarac Mitu Romniju koji je potrošio milione dolara sopstvenog novca u nadi da će dobiti nadmetaranja u Ajovi i Nju Hempširu, ali je u obje države završio kao drugoplasirani.

Romni je u govoru u kome je čestitao Mekejnu na pobjedi, opet pokušao da objasni zbog čega je on bolji kandidat.

"Ne mislim da posao u Vašingtonu mogu da obave vašingtonski insajderi. Mislim da je (u Bijeloj kući) potreban neko izvan Vašingtona ko se dokazao na poslovima koje je prethodno uspješno obavio”, kazao je Romni.

Pobjednik iz Ajove, Majk Hakabi bio je trećeplasirani republikanac.

Najvažnija tema za birače u Nju Hempširu bili su ekonomija i rat u Iraku. Odziv na ovim primarnim stranačkim izborima bio je mnogo veći u odnosu na izbore 2004. Glasalo je više od pola miliona birača, a odziv na glasanju za kandidata demokratske stranke bio je rekordno visok.

XS
SM
MD
LG