Linkovi

Bat: Crna Gora treba da slijedi buduću odluku većine zemalja Evropske unije


Crna Gora treba da slijedi buduću odluku većine zemalja Evropske unije i prizna nezavisno Kosovo, jer je to u interesu brze stabilizacije regiona, ocijenila je ekspert pariskog Instituta za bezbjednosne studije EU Džudi Bat.

Bat je podgoričkim medijima rekla da bi nakon očekivanog proglašenja nezavisnosti Kosova koje bi potom priznala većina članica EU, susjedne države poput Makedonije i Crne Gore trebalo da urade isto, jer bi to bilo prilično od pomoći za brzu stabilizaciju regiona.

"Makedonci bi tebalo da idu zajedno sa EU i međunarodnom zajednicom u donošenju te odluke o priznanju. Ne vidim razlog ni da se Crna Gora razlikuje od takve odluke", rekla je Bat.

Na konstataciju da je to možda za Crnu Goru teže da uradi, a da ne izazove neki vid unutrašnje destabilizacije zato što trećinu stanovništva čine Srbi, Bat je rekla da to zavisi od načina na koji će "prosrpski političari u Crnoj Gori odigrati".

"Moguće je da neće svi oni glasati za priznanje nezavisnog Kosova, ali mislim da postoji većina u crnogorskom parlamentu za tu odluku, koja ne mora da implicira bilo šta za Srbe u Crnoj Gori. Crna Gora takođe ima i albansku manjinu i razvila je dobre, produktivne odnose sa Prištinom", navela je ona.

Bat je rekla da je i EU podijeljena, ali da to "nije katastrofalno", jer nekoliko članica nije spremno da odmah prizna Kosovo, a "jedna ili dvije ga uopšte neće priznati".

"Međutim, uprkos toj činjenici, EU je sigurno našla put da nastavi svoje odnose sa Kosovom i tamo pošalje svoju misiju. Uprkos činjenici da manjina država EU neće priznati Kosovo, njena pomoć Kosovu će se nastaviti, i ona će nastaviti da razvija ugovorne odnose sa Kosovom", rekla je Bat.

XS
SM
MD
LG