Linkovi

Već godinama SZO upozorava na globalnu epidemiju gojaznosti


SZO navodi da više od jedne milijarde odraslih širom sveta sada ima prekomernu težinu kao rezultat ishrane bogate holesterolom kao i neaktivnog životnog stila. Već decenijama lekari u Sjedinjenim Državama govore svojim pacijentima da moraju da učine više kako bi smanjili nivo holesterola u krvi. Poruka je konačno prihvaćena.

Amerikanci su smanjili nivoe holesterola u krvi sa prosečnih 222 u 1960., na 199 u 2007. godini. Američka vlada je počela da čuva podatke o holesterolu pre skoro 50 godina i postavila je granicu za zdravi holesterol na 200 za odrasle. Oni koji su išli preko tog broja imali su povećan rizik od srčanih oboljenja, raka i drugih bolesti. Oni čiji je holesterol bio niži od 200 imali su veće šanske da žive zdraviji život. Doktor Klajd Jansi sa univerziteta Bejlor u Teksasu kaže da je stizanje do ispod granice od 200 dostignuto pre tri godine, dok je cilj 2010.

«To je značajno u smislu da činimo napredak. Mi ne zaostajemo, mi dostižemo potreban nivo».

Američki zdravstveni zvaničnici takodje navode da je broj Amerikanaca sa opasno visokim nivoima holesterola – preko 240 – takodje opao za 20 odsto u poslednjoj deceniji. Holesterol je definisan kao masna supstanca koja se može naći u ćelijskom sastavu našeg organizma i krvnim sudovima. Ukratko, ono što jedemo i ono što naša jetra proizvede čini dobar i loš holesterol. Spajanje brojeva dobrog i lošeg holesterola pomaže lekarima da ocene pacijentovo zdravlje. Vanila Kjuri vredno je radila na tome da smanji nivoe svog holesterola.

»Samo je opao , 176, prošli put».

Vanila Kjuri je jedna od miliona Amerikanaca koji uzimaju lekove statine kako bi smanjili loš holesterol. Medjutim, lek sam po sebi nije dovoljan za smanjenje cifre. Kardiolozi kažu da su sada Amerikanci svesni toga šta jedu i koliko im je vežbanja potrebno kako bi smanjili holesterol. Doktor Kris Kenon sa univerziteta Harvard kaže da većina odraslih sada kontroliše nivoe u krvi redovno.

«To je očigledno problem bez simptoma, dok ne dobijete srčani napad. Tako da je provera visokog holesterola veoma važna».

Poruka nije doprla do svih. Najmanje 72 miliona Amerikanaca se smatra gojaznim. Taj broj je uključen u oko 1 milijardu ljudi širom sveta koji treba da izgube kilograme i odluče da imaju zdraviji životni stil u novoj godini.

XS
SM
MD
LG