Linkovi

Predsednik sa optimizmom gleda na izglede američke ekonomije


Predsednik Buš je u ponedeljak govorio o ekonomiji, rekavši da je privreda Sjedinjenih Država generalno u dobrom stanju, uprkos teškoćama na tržištu kuća i stanova i porastu cena nafte.

Tržište kuća i stanova ima negativan trend, a cene nafte obaraju rekorde, ali predsednik Buš je rekao privrednicima u Čikagu da je američka ekonomija izdržala i teže oluje u poslednjih sedam godina - od terorističkih napada i prirodnih katastrofa, do rata u Iraku i Avganistanu.

”Svaki put naša ekonomija je apsorbovala te udarce. Savladali smo ih i uspeli da rastemo i napredujemo. Drugim rečima, ova ekonomija je žilava“, rekao je Buš.

Uprkos, kako je rekao, sve češćim mešanim vestima o ekonomiji, Buš je upozorio da rast ne treba uzimati za sigurno. On kaže kako su poreske olakšice doprinele olakšanju tereta za mnoge Amerikance i obećao da će ih učiniti trajnim.

”U vreme ekonomskih nesigurnosti nećemo vam uzimati novac iz džepova. U takva vremena trebalo bi da vam šaljemo jasan signal da će porezi ostati niski.“

Pedeset i dve nedelje neprestanog rasta broja radnih mesta Buš pripisuje svojim smanjenjima poreza. Ali neki ekonomisti kažu da to nije dovoljno. Mark Zandi, glavni ekonomista finansijske firme Mudis, kaže da je nezaposlenost u decembru bila najviša u poslednje dve godine, dok je broj radnih mesta rastao najsporije u poslednje 4 godine.

”Tržište radnih mesta je poslednje koje se drži. Ako to tržište počne da slabi, onda ćemo se naći u recesiji.“

Prošle nedelje Buš je sa najvišim ekonomskim savetnicima razgovarao o mogućim merama za stimulaciju privrede. Analitičari očekuju da će ih predsednik izneti u svom godišnjem govoru o stanju nacije, 28. januara.

XS
SM
MD
LG