Linkovi

SAD uvjerene da će Poljska učestvovati u sistemu protivraketne odbrane


Bušova administracija saopštila je danas da je i dalje uvjerena da će se Poljska pridružiti Sjedinjenim Drzavama u evropskom sistemu protivraketne odbrane, uprkos rezervisanosti koju je izrazio poljski šef diplomatije. Sistem je zamišljen kao protivteža iranskom raketnom programu, ali ministar Radoslav Sikorski ne smatra ozbiljnim prijetnje koje dolaze iz Irana.

Američki zvaničnici uvjereni su da će sa Poljskom biti postignut sporazum o učešću te zemlje u sistemu protivraketne odbrane, uprkos signalima iz Varšave da nova vlada ne podržava novi program u mjeri u kojoj je to radila prethodna. Bušova administracija predlaže da u Poljskoj bude smješteno 10 raketnih lansera, a u Češkoj povezani radarski sistem kako bi se, navode zvaničnici, Evropa I Sjedinjene Države suprostavile prijetnji koju predstavlja iranski raketni program.

Bivša poljska vlada u principu se složila da učestvuje u programu, ali nova vlada premijera Donalda Tuska šalje različite signale o tom pitanju.

U intervjuu glavnim poljskim novinama, poljski šef diplomatije kazao je da Iran ne ugrožava Poljsku, i da bi trebalo razgovarati ne samo o koristi, već i o rizicima koje nosi učešće u tom programu.

Sikorski je istakao i da bi protivljenje Rusije programu moglo skupo da košta Varšavu u trenutku kada pokušava da popravi odnose sa Moskvom.

Portparol Stejt Dipartmenta Šon Mekormak kazao je na redovnom brifingu da bi poljski minister odbrane Bogdan Klič trebalo da posjeti Vašington tokom ovog mjeseca, te da su Sjedinjene Države I dalje uvjerene da će se Poljska pridružiti programu. Mekormak je naveo da su američki zvaničnici spremni da se pozabave svim nedoumicama Varšave, ističući da je prijatnja iz Irana stvarna.

“Sigurno je da rade na raketnom programu. To je svima poznato i svi smo vidjeli testove. Iranska vlada već je objavila da rade na tome. Tako da je ovaj program planiran kako bi se suočili sa postojećim i budućim prijetnjama. Mislim da ne treba raspravljati o kakvoj budućoj prijetnji je riječ, ukoliko Iran nastavi sa trenutnim aktivnostima.”

Iako je Iran testirao balističke rakete srednjeg dometa, u prošlogodišnjem izvještaju američkog kongresa navedeno je da su dokazi o iranskoj raketnoj sposobnosti nedovoljni i neubjedljivi.

Poljski premijer, koji će posjetiti Moskvu u februaru i Vašington početkom godine, kazao je danas da njegova vlada nema razloga da žuri sa odlukom o protivraketnom programu.

XS
SM
MD
LG