Linkovi

Barak Obama i Džon Mekejn favoriti na stranačkim izborima u Nju Hempširu


Današnjim se izborima u Nju Hempširu nastavlja selekcija predsjedničkih kandidata demokratske i republikanske stranke. Državni sekretar Nju Hempšira je već saopštio da je odziv na ovim primarnim stranačkim izborima mnogo veći u odnosu na izbore 2004. Očekuje se da će do zatvaranja birališta glasati i rekordnih pola miliona birača.

Prošlnedjeljno glasanje u Ajovi imalo je, barem ako se pogledaju predizborne ankete, veliki uticaj na izbore u Nju Hempširu.

Pobjeda u Ajovi bila je snažan vjetar u leđa Baraku Obami, dok bi debakl u Ajovi – kako izgleda - mogao da nanese vrlo ozbiljan udarac kampanji bivšeg guvernera Masečusetsa, Mita Romnija, kome je Nju Hempšir trebalo da bude domaći teren.

No posljednje ankete ukazuju da bivši guverner Masečusetsa zaostaje za senatorom Džonom Mekejnom i cijelih 9 procenata.

Prema danas objavljenom istraživanju koje su sproveli Reuters, C-SPAN i Zogby Poll, Mekejna podržava 36 odsto ispitanih, Romnija 27 odsto. Mekejn je u posljednjih nekoliko nedjelja dobio podršku značajnog broja stranački neopredijeljenih birača, kojih je u Nju Hempširu blizu 45 odsto.

Mekejn je u Nju Hempširu 2000. bio bolji i od sadašnjeg predsjednika Džordža Buša, ali je kasnije izgubio trku za stranačku nominaciju.

Kod demokrata, nagovještaji neizvjesne situacije - imajući u vidu donedavno visoku prednost Hilari Klinton - neće se izgleda obistiniti.

Obama, nošen pobjedom u Ajovi uvećava razliku – u anketama se njegova prednost u odnosu na Hilari Klinton uvećala i do 13 procenata. Toliko iznosi i razlika u objavljenom istraživanju koje su sproveli Reuters, C-SPAN i Zogby Poll - 42 prema 29 odsto.

Obama je popularniji od Hilari u svim socijalnim grupama izuzev žena i glasača starijih od 65 godina, ali preuzima vođstvo među glasačima koji se tretiraju kao baza demokratske stranke. Na trećem mjestu je Džon Edvards sa 17 procenata.

U taboru republikanaca na trećem mjestu je - za sada pobjednik iz Ajove, bivši guverner Arkanzasa – Majk Hakabi.

Anketa je sprovedana od subote do ponedjeljka na uzorku 862 demokratska i 859 republikanskih glasača. Margina greške je 3.4 odsto.

Kampanja do posljednjeg trenutka

Kandidati obje stranke su i prije zore izašli da agituju na ulicama Nju Hempšira.

Bilo je i direktnih susreta, poput onog u Mančesteru: Majk Hakabi je, u šali, zatražio od Rudija Đulijanija da ga podrži i rekao mu da očekuje da se vide uskoro u Južnoj Karolini.

No nisu baš svi bili nasmijani i prijateljski raspoloženi. Pristalice Džona Edvardsa su povicima – vrijeme je da se status quo okonča - dočekale Hilari Klinton:

Edvards, na drugoj strani, i pored izvjesnog trećeg mjesta u Nju Hempširu, najavljuje da se neće povlačiti i da ostaje u trci.

Najnovije ankete Baraku Obami daju i do 13 procenata prednosti, što se objašnjava i željom mladih da podrže Obamin optimizam. Jutros su se studenti probudili rano i već i u petnaest do 8 slušali senatora iz Ilinoja.

Prvi rezultati stigli su iz malog gradića Dikksvil Noča, čiji su žitelji na birališta izašli u ponoć. Glasalo je 17 ljudi. Mekejn je dobio 4 - najviše među republikancima, dok je Obama predvodio demokrate sa 9 glasova.

Što se tiče nadmetanja republikanaca – ankete daju prednost Mekejnu, ali bi mogao da pobijedi i Mit Romni. No bivši guverner Masečusetsa, za svaki slučaj, već priprema pristalice za još jednu srebrnu medalju.

XS
SM
MD
LG