Linkovi

Buš u Beloj kući primio turskog predsednika Abdulaha Gula


Američki predsednik Džordž Buš i turski predsednik Abdula Gul, danas su u Beloj kući razgovarali o turskoj borbi protiv kurdskih pobunjenika stacioniranih na severu Iraka i težnjama Ankare da uđe u Evropsku uniju.

Predsednik Buš je rekao da su obe zemlje suočene sa problemom terorizma i da je Kurdska radnička partija, odnosno PKK, teroristička organizacija koja ugrožava Tursku, Irak i sve ljude koji žele da žive u miru. Američki predsednik je takođe čvrsto podržao želju Turske da uđe u Evropsku uniju, naglasivši da je ta zemlja fantastičan primer demokratske nacije koja koegzistira sa islamom.

Predsednik Gul je rekao da njegova zemlja i Sjedinjene Države imaju zajedničku viziju i da će zajedno raditi na donošenju mira i napretka i boriti se protiv PKK. Predsednik Buš danas popodne odlazi u Izrael i na Zapadnu obalu, gde je najavio da će razgovarati o Iranu i bliskoistočnom mirovnom procesu.

Predsednik nije detaljno objasnio šta će reći o Iranu, ali je u intervjuima proteklih dana rekao da radi na planu uzvraćanja na – kako se izrazio – iranske agresivne ambicije. Američki predsednik će u okviru turneje po Bliskom istoku posetiti i Kuvajt, Bahrein, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat.

XS
SM
MD
LG