Linkovi

Moguće da EU sa Srbijom potpiše Sporazum o pridruživanju 28. januara


Uvjerenje šefa srpske diplomatije, Vuka Jeremića, izrečeno nakon sureta sa visokim predstavnikom EU, Havijerom Solanom, je da Srbija ostvaruje punu saradnu sa Hagom, što otvara vrata za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju već na narednom sastanku evropskih ministara.

Evropski ministri, koji se na redovnom sastanku u Briselu okupljaju 28. ovog mjeseca, mogli bi donijeti odluku o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom - o tome se trenutno vode konsultacije medju evropskim članicama, prenio je večeras visoki predstavnik EU, Havijer Solana, svome gostu iz Beograda, ministru spoljnih poslova Srbije, Vuku Jeremiću.

Jeremić je uvjeren da Srbija čini sve da ispuni uslov saradnje sa Haškim sudom, koji je prepreka potpisivanju Sporazuma. Jeremić je rekao i da je iz razgovora sa Solanom stekao utisak da "većina zemalja EU smatra da srpske vlasti čine sve da dostignu punu saradnju s Haškim sudom".

Kada je riječ o Kosovu, ministar Jeremić je izrazio spremnost zvaničnog Beograda da nastavi pregovre o kosovskom statusu "na bilo koji način, u bilo kojoj formi, sve dok se to odvija pod okriljem UN-a.

"Ako dodje do bilo kakve promene sastava i mandata medjunarodne civilne i vojne misije na Kosovu i Metohiji, onda to mora biti u skladu s medjunarodnim pravom i odluka o tome mora biti donesena u Savetu bezbednosti UN," rekao je Jeremić. "To je naš čvrst stav i bilo kakav drugi medjunarodni angažman na Kosovu i Metohiji za nas ne bi bio prihvatljiv. I to je čvrsto uverenje koje sam preneo Solani i koje mi nećemo promeniti".

Ministar Jeremić će u sredu razgovarati sa evropskim komesarom za proširenje Olijem renom, o aktuelnim prilikama i ulozi EU, a već sada se primjete konture mogućih skorih evropskih poteza. Kao jedan od vjerovatnih scenerija Brisela, pominje se zeleno svjetlo za potpisivanje Sporazuma sa Beogradom, dok bi odluka o slanju misije na Kosovo mogla pričekati naredni sastanak evropskih ministara. Sačekali bi se tako rezultati izbora, nakon čega bi bila jasnija politička karta i prilike u Srbiji.

Rupel: Lažna dilema - Sporazum ili misija na Kosovu

Slovenački ministar spoljnih poslova Dimitrij Rupel ocenio je kao "lažnu dilemu" izjavu premijera Srbije Vojislava Koštunice, da će Evropska unija "morati da bira" da li će potpisati sporazum sa Srbijom ili odlučiti da šalje misiju na Kosovo.

Na radnom doručku sa 60-ak dopisnika evropskih medija iz Brisela, koji u Ljubljani borave povodom početka slovenačkog predsedavanja Evropskom unijom, Rupel je rekao da bi civilna misija EU morala što pre da ode na Kosovo, a Srbija što pre da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

U međuvremenu, na Brdu kod Kranja, danas su se vodili razgovori Evropske komisije i vlade Slovenije, posvećeni upravo slovenačkom predsedavanju EU i aktuelnim događajima u Evropi, a jedna od tema bila je i Srbija. Komesar za proširenje Evropske unije, Oli Ren, izjavio je da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU zavisi isključivo od spremnosti Srbije.

«Uskoro ću se konsultovati sa novim glavnim tužiocem Haškog tibunala i pitaću ga za njegovu procenu saradnje Srbije sa Međunarodnim tribunalom za ratne zločine. Ključno je da svi u Srbiji shvate da ovaj uslov ostaje i da je od vitalne važnosti za zaključenje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju», rekao je Oli Ren na konferenciji za novinare.

A umesto predsednika Žoze Manuela Barosa, evropske komesare na sastanku prevodi potpredsednica Evropske komisije, Margot Valstrem, koja je pohvalila dobru pripremljenost Slovenije za ispunjavanje obaveza predsedavanja Evropskom unijom i potvrdila da će budući status Kosova i situacija na Zapadnom Balkanu biti među najvažnijim temama današnjeg sastanka.

Tim povodom ona je izrazila nadu da će Slovenija svojim iskustvom i poznavanjem regiona doprineti rešavanju problema.

XS
SM
MD
LG