Linkovi

Izbori u Nju Hempširu: Barak Obama i Džon Mekejn favoriti


Današnjim se izborima u Nju Hempširu nastavlja selekcija predsjedničkih kandidata demokratske i republikanske stranke.

Prošlnedjeljno glasanje u Ajovi imalo je, barem ako se pogledaju predizborne ankete, veliki uticaj na izbore u Nju Hempširu. Pobjeda u Ajovi bila je snažan vjetar u leđa Baraku Obami, dok bi debakl u Ajovi – kako izgleda - mogao da nanese vrlo ozbiljan udarac kampanji bivšeg guvernera Masečusetsa, Mita Romnija, kome je Nju Hempšir trebalo da bude domaći teren.

No posljednje ankete ukazuju da bivši guverner Masečusetsa zaostaje za senatorom Džonom Mekejnom i cijelih 9 procenata.

Prema danas objavljenom istraživanju koje su sproveli Reuters, C-SPAN i Zogby Poll, Mekejna podržava 36 odsto ispitanih, Romnija 27 odsto. Mekejn je u posljednjih nekoliko nedjelja dobio podršku značajnog broja stranački neopredijeljenih birača, kojih je u Nju Hempširu blizu 45 odsto.

Mekejn je u Nju Hempširu 2000. bio bolji i od sadašnjeg predsjednika Džordža Buša, ali je kasnije izgubio trku za stranačku nominaciju.

Kod demokrata, nagovještaji neizvjesne situacije - imajući u vidu donedavno visoku prednost Hilari Klinton - neće se izgleda obistiniti.

Obama, nošen pobjedom u Ajovi uvećava razliku – u anketama se njegova prednost u odnosu na Hilari Klinton uvećala i do 13 procenata. Toliko iznosi i razlika u objavljenom istraživanju koje su sproveli Reuters, C-SPAN i Zogby Poll - 42 prema 29 odsto.

Obama je popularniji od Hilari u svim socijalnim grupama izuzev žena i glasača starijih od 65 godina, ali preuzima vođstvo među glasačima koji se tretiraju kao baza demokratske stranke. Na trećem mjestu je Džon Edvards sa 17 procenata.

U taboru republikanaca na trećem mjestu je - za sada pobjednik iz Ajove, bivši guverner Arkanzasa – Majk Hakabi.

Anketa je sprovedana od subote do ponedjeljka na uzorku 862 demokratska i 859 republikanskih glasača. Margina greške je 3.4 odsto.

XS
SM
MD
LG