Linkovi

Iranski patrolni čamci ometali brodove američke mornarice


Američki zvaničnici su saopštili da je pet iranskih patrolnih čamaca juče ometalo i provociralo tri broda mornarice Sjedinjenih Država u strateški važnom Ormuškom moreuzu.

Zvaničnici Pentagona su danas saopštili da su se američki brodovi pripremili da otvore vatru pošto su iranski patrolni čamci delovali agresivno, jurišajući prema brodovima, ispuštajući kutije u vodu ispred njih i prisiljavajući velike bordove na manevre kako bi izbegli sudar.

Američki zvaničnici kažu da su Iranci preko otvorene radio frekvencije upozorili američke brodove da će posle nekoliko minuta odleteti u vazduh. Portparol Pentagona je rekao da su američkin brodovi preduzeli odbrambeni manevar, ali bez kontakta sa iranskim brodovima.

Bela kuća je saopštila da je ceo incident bio provokativan i upozorila Teheran da se uzdrži od akcija koje bi mogle da dovedu do – kako je rečeno – opasnog incidenta u budućnosti. Iransko Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da je to bio običan incident i dodalo da je moguće da se radi o pogrešnom identifikovanju.

Portparol je rekao da se takvi incidenti rešavaju kada strane prepoznaju jedna drugu.

XS
SM
MD
LG