Linkovi

Poslednji pokušaji Beograda da spreči slanje misije EU na Kosovo


Prepuna evropska politička agenda za ovu godinu je već stupla na snagu - nakon što se vrh Komisije susreo sa novim slovenačkim predsjedništvom, već u u utorak Briselu visoki predstavnik EU Havijer Solana očekuje šefa diplomatije Srbije, u jednom od posljednih pokušaja vlasti u Beogradu da spriječi slanje evropske civilne misije na Kosovo, bez odgovarajuće rezolucije UN.

Tradicionalno, novi evropski predsjedavajući, Slovenija, ovih dana u goste prima ključne ljude Evropske komisije i Parlamaneta, gdje se prvenstveno razgovara o planu Slovenaca da u djelo sprovedu sve što je zacrtano - konkretizuju nedavne potpise na evropski sporazum i fokusiraju svoju i evropsku pažnju na Balkan. Posebno – na završnicu kosovskog procesa...

S tim u vezi se za naredni ministarski sastanak u Briselu već pripremaju odluke koje bi trebalo da podrže politički stav Evropljana, iskazan na posljednjem decembarskom okupljanju, kako je sada otvoren prostor za civinu misiju EU na Kosovu. Misija se, i bez nove rezolucije UN-a, smatra kao jedini mogući potez stavljanja pod kontrolu neizbježnih skorih zbivanja - prije svih, proglašenja nezavisnosti Kosova.

Za predsjednika EK, Manuela Baroza, politička odluka o civilnoj misiji je važna kako za Kosovo, tako i za jedinstvo EU:

"Svakako da članice Unije iskazuju osjetljivost i različite stavove, ali su iskazale i volju da se postigne konsenzus i to je rezultiralo političkim dogovorom da se pošalje evropske misija, koja bi trebalo da pomogne stabilizaciji prilika na Kosovu. To je već veoma pozitivno i nadam se da će članice Unije uspjeti da zadrže ovakavo jedinstvo ".

U jednom od posljednjih pokušaja Beograda da spriječi razvoj dogadjaja u kojem se pri donošenju odluka ne čeka na Savjet bezbjednosti, već u utorak u posjetu visokom predstavniku EU, Havijeru Solani dolazi ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić, čija vlada upućivanje evropske civilne misije na Kosovo bez posebnog ovlaštenja Savjeta bezbjednosti smatra neprihvatljivim činom, koji, za neke članove Vlade, dovodi u pitanje i sudbunu Sporazuma o stabilizaciji i pridrusživanju. Taj Sporazum bi sa Srbijom, kako se vjeruje, EU mogla potpisati istoga dana, 28. januara, kada i donese konkretnu odluku o aktiviranju kosovske misije.

Sve ovo znači pune ruke posla slovenačkom predsjedništvu Unije, ne samo kada je u pitanju Kosovo, Srbija, već i BiH. Tako se već upozorava, izjavama premijera Janeza Janše, kako je za stabilnost Balkana danas BiH veći izazov nego Kosovo. Po njemu, na Kosovu je jasno šta će se dogoditi, samo bi još trebalo utvrditi kako, dok je u slučaju BiH znak pitanja nad funkcionisanjem državnih instutucija i Dejtonskog sporazuma, uopšte, države kojoj je za opstanak neophodan "medjunarodni upravnik".

XS
SM
MD
LG