Linkovi

Barak Obama i Džon Mekejn favoriti na izborima u Nju Hempširu


Izborima u Nju Hempširu sjutra se nastavlja selekcija predsjedničkih kandidata demokratske i republikanske stranke.

Glasanje u Ajovi imalo je, barem ako se pogledaju predizborne ankete, veliki uticaj na sjutrašnje izbore u Nju Hempširu. Pobjeda u Ajovi bila je snažan vjetar u leđa Baraku Obami, dok bi debakl u Ajovi – mogao da nanese vrlo ozbiljan udarac kampanji bivšeg guvernera Masečusetsa, Mita Romnija.

Posljednjeg dana kampanje uoči stranačkih izbora u Nju Hempširu, doskora najpopularniji republikanac Mit Romni, nastoji da mu se ne ponovi poraz iz Ajove.

Nju Hempšir je trebalo da bude domaći teren za Romnija, ali posljednje ankete ukazuju da bivši guverner Masečusetsa zaostaje za senatorom Džonom Mekejnom – od 4 do 6 procenata.

"Poručićemo svijetu da će Nju Hempšir podržati budućeg predsjednika Sjedinjenih Država", ubijeđen je Džon Mekejn.

Što se tiče demokrata, Barak Obama, nošen pobjedom u Ajovi uvećava razliku – u anketama se njegova prednost u odnosu na Hilari Klinton uvećala i do 13 procenata.

Obama na skupovima na koje dolaze hiljade ljudi, poziva da se izađe na birališta i – promjene.

"Ajova je poslala poruku da bi izbor istih ljudi bio rizičan i da treba okrenuti novi list. Takva poruka trebalo bi da dođe i iz Nju Hempšira", poručuje Obama.

Hilari Klinton je, da bi ostala u trci, angažovala sve resurse. Agituje i njena kćerka Čelzi.

Jutros je u Portsmutu, bivša prva dama pokušala da ubijedi one koji se još nisu opredijelili uoči sjutrašnjeg glasanja.

Ankete ukazuju da je treći po popularnosti među demokratama, Džon Edvards, dok je u taboru republikanaca na trećem mjestu pobjednik iz Ajove, bivši guverner Arkanzasa – Majk Hakabi.

XS
SM
MD
LG