Linkovi

Američke agencije za istraživanje svemira napravila veliki napredak


NASA je lansirala nekoliko svemirskih misija u 2007, doprinela širenju naših saznanja o procesima na zemlji, nastavku izgradnje Međunarodne svemirske stanice i novim učenjima o dešavanjima u kosmosu. Sledi pregled nekih dostignuća i aktivnosti Američke agencije za istraživanje svemira u 2007. godini, ali i najava planova za 2008.

Sonda Finiks, lansirana u avgustu 2007,trebalo bi da stigne na Mars u maju 2008. Ukoliko sve protekne po planu, Finiks će sleteti na površinu Crvene planete i u roku od nekoliko dana početi da šalje podatke o oblasti oko Marsovog severnog pola. Robotsko istraživačko vozilo očitavaće atmosferske podatke, izgled zemljišta, pa čak i kopati ispod površine Marsa, delimično tražeći dokaze o mikrobskom životu.

U maju, rentgenska observatorija NASA-e, Čandra okrenula se novooktrivenoj odumirućoj zvezdi. Locirana u galaksiji 240 miliona svetslosnih godina udaljenoj od Zemlje, ova zvezda proizvela ja najsvetliju eksploziju, odnosno supernovu - ikada zabeleženu.

A na Zemlji, inženjeri leta NASA-e, okončali su eksperimente i testiranja napredne letelice, sa smanjenim nivoom buke, manjom potrošnjom i boljim performansama, koja bi mogla da postane vozilo budućnosti, kada je reč o putovanju kroz vazduh.

Misije šatla u junu, avgustu i oktobru privukle su najveći deo pažnje američke svemirske agencije u 2007. Te tri misije značajno su proširile mogućnosti Međunarodne svemirske stanice. Električna energija na stanici se više nego udvostručila u 2007, a postavljena je i oprema zahvaljujuči kojoj će dugo očekivana evropska svemirska laboratorija Kolumbus moći da se poveže sa stanicom.

Decembarska misija šatla Atlantis dva puta je odložena. Inženjeri NASA-e i dalje pokušavaju da poprave sistem senzora za gorivo, u nadi da će već na početku ove 2008. lansirati još jednu misiju, čiji je cilj dogradnja Međunarodne svemirske stanice.

XS
SM
MD
LG