Linkovi

Eksperti procenjuju da bi Mars mogao da se sudari sa asteroidom


Astronomi pažljivo prate kretanje jednog nedavno uočenog asteroida koji bi mogao da se sudari sa Crvenom planetom. Ako do sudara dođe, procenjuje se, on će biti žestok i dogodiće se 30. januara.

Mars moguće očekuje veliki šok. Nedavno otkriveni asteroid prečnika 48 metara kreće se u pravcu Marsa i mogao bi u njega udariti već 30. januara. Stručnjak NASA-e Stiv Čezli kaže da će se - ako asteroid zaista udari Mars – osloboditi velika količina energije, ravna ekspoloziji tri magatone TNT-a.

Istraživači sa opsrevatorije Magdalena Ridge prate asteriod, poznat i pod imenom 2007 WD5 – već nedeljama. Naučnik Ajlin Rajan kaže da u početku kurs i brzinu asteroida nisu ozbiljno razmatrali:

"Samo smo upisali podatke o poziciji asteroida, bez veće anlize", seća se Ajlin.

No tada su Opservatoriju kontaktirali iz NASA-e sa podacima analize orbite pomenutog asteroida. Dobili smo e-mail u 2 popodne i već u 7 sati smo prikupljali inforamcije sa teleskopa, kaže Ajlin.

U prvim proračunima šanse sudara astreoida sa Marsom bile su 1:350. Nakon dodatnih analiza šanse su procijenjene na 1:75. Stručnjak NASA-e, Stiv Čezli kaže:

"Ako udari u Mars, učiniće to brzinom od 13.5 kilometara u sekundi,a to bi moglo da stvori krater prečnika pola milje".

Asteroid je veličine košarkaškog terena. Putuje brzinom od 45 000 kilometara na sat, a eventualna eksplozija prilikom udara u Crvenu planutu – kažu eksperti – bila bi 200 puta jača od eksplozije atomske bombe bačene na Hirošimu.

XS
SM
MD
LG