Linkovi

Bela kuća objavila detalje bliskoistočne turneje predsednika Džordža Buša


U akciji izraelskih tenkova poginulo je devet ekstremista a ranjeno je 30. Izrael je saopštio da je to bila odmazda za raketne napade Palestinaca. Ovi sukobi protivreče napretku ostvarenom na bliskoistočnoj mirovnoj konferenciji održanoj u SAD u novembru prošle godine. Savetnik za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli biće u pratnji predsednika Buša.

«Ljudi koji podstiču ekstremizam koriste teror u pokušaju da zaustave napredak pošto on vodi ka miroljubivoj Palestini koja bi koegzistirala sa Izraelom što oni ne žele,» kaže Hedli.

Tokom svoje posete, predsednik Buš če se sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom na Zapadnoj obali i sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom u Jerusalimu.

Predsednik Buš je u intervjuu za agenciju Rojters izjavio da će zatražiti od Izraela da ukloni jevrejska naselja na Zapadnoj obali podignuta bez odobrenja. Hedli je rekao da će tokom svojih susreta na Bliskom istoku predsednik Buš zatražiti i podršku tamošnjih lidera za američku politiku prema Iraku, Libanu i Iranu.

«Predsednik će u privatnim razgovorima mirno ukazati da mi shvatamo izazov koji predstavlja Iran i da prijatelji i saveznici mogu da računaju na našu predanost regionu,» naglašava Hedli.

Analitičari u Centru za strategijske i medjunarodne studije smatraju da su ciljevi predsednika Buša suviše ambiciozni. Džon Olterman je direktor Bliskoistočnog programa u Centru.

«Predsednik Buš više ne pokušava da preobrazi Bliski istok iz daleka. On nastoji da ostvari postepeni napredak ubedjivanjem tamošnjih lidera prilikom manjih privatnih susreta. Tokom njegovog putovanja biće verovatno ostvaren manji napredak, ali su problemi u celini suviše ozbiljni i različiti da bi mogli da budu rešeni tokom ovog putovanja.»

Analitičari u Centru ukazuju da jedan od problema predstavlja i predsednička kampanja u SAD.

«Bliskoistočni lideri su suočeni ne samo sa problemom predsednika kome uskoro ističe mandat već i sa velikom neizvesnošću u pogledu politike SAD i novog predsednika koji neće oformiti svoj spoljnopolitički sve tim do početka 2009,» kaže analitičar Entoni Kordsman.

Gledano istorijski, SAD su imale povremene uspehe na Bliskom istoku, poput istorijskog mirovnog sporazuma izmedju Izraela i Egipta ostvarenog uz posredovanje Džimija Kartera. Ipak, za sada ne postoji rešenje zasnovano na koegzistenciji dve države predsednik Buš je izjavio da se nada da će taj koncept biti realizovan pre isteka njegovog mandata.

XS
SM
MD
LG